Kakve su šanse za postizanje primirja u Gazi nakon odluke Vijeća sigurnosti UN-a

Politički analitičari i kolumnisti isključuju mogućnost postizanja sporazuma o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Pojasu Gaze, uprkos tome što je Vijeće za sigurnost odobrilo nacrt rezolucije koju su podnijele Sjedinjene Američke Države.

Izraelska javnost smatra da bi bilo iznenađujuće da Izrael prihvati Bidenovo prijedlog (EPA-EFE/Atef Safadi) (EPA)

Politički analitičari i kolumnisti isključuju mogućnost postizanja sporazuma o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Pojasu Gaze, uprkos tome što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo nacrt rezolucije koju su podnijele Sjedinjene Američke Države, a temelji se na prijedlogu predsjednika Joea Bidena, koji je iznio krajem prošlog mjeseca.

Tokom gostovanja u programu Al Jazeere “Gaza, šta slijedi?” akademik i stručnjak za izraelske poslove Muhanad Mustafa rekao je da u dogledno vrijeme nema prekida vatre, jer izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne želi zaustavljanje rata ili sklapanje dogovora s Hamasom.

Mustafa je istaknuo da je Netanyahu na prekretnici i da ima dvije mogućnosti: ili ići prema dogovoru u skladu s Bidenovim prijedlogom, nakon čega slijedi pad njegove desničarske vlade ili se protiviti prijedlogu i zadržati trenutno stanje. Ističe da se Netanyahu našao u teškoj poziciji nakon što je Benny Gantz podnio ostavku u Ratnom kabinetu.

Prema mišljenju stručnjaka za izraelske poslove, Netanyahu može pribjeći raspuštanju Knesseta i vođenju prijelazne vlade na tri mjeseca, što će s njega skinuti teret odgovornosti za rat i postizanje sporazuma, a zatim ponovno izgraditi svoju popularnost jer je izraelska politička scena izložena velikim promjenama.

S druge strane, kolumnista i politički istraživač Sari Orabi vjeruje da je Hamas svjestan trikova Washingtona, budući da je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti i pozvao na pregovore utemeljene na pozitivnim konceptima u njemu.

Drugo primirje

Orabi naglašava da Hamas odbija voditi pregovore jer Izrael nastavlja rat i sistematsko uništavanje osnova za život u Gazi. Hamas je svjestan da je ravnoteža porušena, ”stoga se oslanja na manevre, od kojih se neki odnose na teren i borbu, a drugi na pridržavanja pregovaračkih načela”.

Upozorio je da pokret, također, evocira historiju palestinsko-izraelskih pregovora, a način na koji Izrael izbjegava ući u pregovarački proces nema perspektivu, jer želi prenijeti svoje prethodno iskustvo u pregovaranju na Hamas.

Naglasio je da je postojanost otpora natjerala Izrael i Sjedinjene Američke Države da predlože prijedlog za primirje kakav ne bi predstavili na početku rata, ali da to sadrži zamke. Stoga je pozvao pokret da bude oprezan i suzdržan prema američkim namjerama te prema sposobnosti Izraelaca da postignu ograničeni dio dogovora, što je prva faza toga.

Bivši dužnosnik američkog State Departmenta William Lawrence vjeruje da su sukobljene strane blizu toga da postignu drugo primirje nakon decembra, iako Izrael nije voljan zaustaviti rat.

Lawrence je zatražio da se dvije strane potaknu na početak pregovora o detaljima sporazuma, naglašavajući da je prekid vatre blizu, ali je usko vezan za pregovore koji još nisu počeli.

Stav Washingtona

Mustafa je opisao stav Washingtona kao neobičan, s obzirom na njegovo insistiranje na tome da Izrael prihvati Bidenovog prijedlog, uprkos izjavama ministara u Vladi premijera Netanyahua, koji su to jasno odbili. Ističe da će Netanyahu postati otvoreni protivnik prijedloga američkog predsjednika.

Također, izraelska javnost smatra da bi bilo iznenađujuće da Izrael prihvati Bidenov prijedlog, iako ta ista javnost vrši pritisak na Netanyahua da usvoji prijedlog i krene prema dogovoru o razmjeni, prema stručnjaku za izraelska pitanja.

Sari Orabi opisao je Sjedinjene Američke Države kao stranu koja obavlja lažnu ulogu glasnogovornika izraelske administracije, a kao argument za to navodi sudjelovanje Washingtona u operaciji vraćanja izraelskih zarobljenika u izbjegličkom kampu Nuseirat, što je dovelo do pogibija i ranjavanja gotovo 1.000 Palestinaca.

Potvrdio je da svi svjedočimo nizu američkih kontradikcija, jer je “Bidenova administracija uključena u rat, prihvatila je izraelski diskurs od samog početka i blokirala je mnoge pokušaje prekida vatre putem Vijeća sigurnosti.”

Zaključio je da Bidenova administracija želi ucjenjivati i vršiti pritisak na Hamas te osigurati međunarodno i pravno pokriće za nastavak rata, a također želi pomoći Izraelcima da putem diplomatije ostvare ono što nisu bili u stanju učiniti na terenu.

S druge strane, bivši dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da Washington želi da se rat završi, ali ne želi da primirje bude postignuto protiv izraelskog lobija u Washingtonu i protiv želje Izraela.

Priznao je da široko međunarodno odobravanje odluke o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti stavlja dodatni teret na Washington, naglašavajući istovremeno da je Washington jedina strana koja može pomoći u postizanju sporazuma o prekidu vatre te kako se njegov stav počeo mijenjati.

Lawrence je opisao američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena kao lošeg pregovarača čija je strategija pristrasna prema Izraelcima i uvijek se temelji na prebacivanju krivice na Hamas.

Izvor: Al Jazeera