Haaretz: Vječito neprijateljstvo ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja

Iako su sukobi između radikalnih vjerskih stranaka i ekstremističkih nacionalističkih vjerskih stranaka tinjali već neko vrijeme, sada su dosegli ‘tačku ključanja’, piše Haaretz.

Knesset je oslobodio Harede vojne službe (Al Jazeera)

Članak u izraelskom listu Haaretz pozabavio se pitanjem dvije zanimljive promjene do kojih je došlo na marginama rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze. Prvo, smanjen je međunarodni interes za holokaust koji je nacistička Njemačka počinila tokom Drugog svjetskog rata; drugo, ponovo su izbili sukobi između ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja.

Izraelski kolumnista B. Michael na početku autorskog teksta u izraelskom listu Haaretz navodi da se svjetski pogled na holokaust promijenio tokom osam mjeseci “krvavog” rata koji se vodi u Pojasu Gaze.

Tretiranje u skladu sa zaslugama

Vrhunac “užasa”, kako je to nazvao autor, očitovao se u korištenju holokausta u druge svrhe, kada je jedan od izraelskih pravnika pozvan da se pridruži specijaliziranom sudu u Hagu, ne zato što je pravni genij, nego zato što je preživio holokaust nad Jevrejima.

Michael je istakao da se sve veći broj ljudi – uključujući međunarodne i političke sudije, novinare i komičare te šefove vlada – više ne ustručava postupati s Izraelom “onako kako zaslužuje da bude tretiran, bez straha ili strahopoštovanja prema holokaustu i bez favoriziranja”, ali s namjerom da mu pomognu u “vremenima nevolje” uz osude njegovih postupaka kada se oslobodi od bilo kakvih pravnih i moralnih ograničenja.

Smatra da to nije loše, zapravo je dobro i ohrabrujuće te korisno za zdravlje zemlje, prema njegovom opisu, dodajući da to može dovesti do gubljenja uloge žrtve, koju je Izrael tako dugo “strastveno” igrao.

Holokaust kao pokriće

Postoji i pozitivna strana u svemu tome, smatra autor, a to je da će Izrael, nakon što se prestane zaklanjati iza holokausta, stati na noge i pogledati se u ogledalo kako bi se suočio sa svojim postupcima.

Autor zatim prelazi na drugu promjenu na izraelskoj sceni, odnosno ponovno izbijanje historijskih konfrontacija između dva radikalna tabora, oba religioznih tendencija, a to su religiozni fundamentalisti i nacionalni ekstremisti. “To je svakako nešto što treba pozdraviti”, smatra.

Iako su sukobi između radikalnih vjerskih stranaka i ekstremističkih nacionalističkih vjerskih stranaka tinjali već neko vrijeme, sada su dosegli “tačku ključanja” nakon odluke Vrhovnog suda u Izraelu u vezi sa zakonom o obaveznoj regrutaciji. Naime, podnositelji zahtjeva tražili su da se zakon primjeni i na sve muškarce koji pripadaju ultraortodoksnim Jevrejima (Haredi) koji su dosegli starosnu dob za regrutaciju.

Suha grana

Izraelski Knesset izglasao je u ponedjeljak navečer da će se nastaviti primjena zakona o regrutaciji, koji je predstavljen na prethodnom sazivu parlamenta, a premijer Benjamin Netanyahu je nastojao usvojiti taj zakon kako bi se Haredi oslobodili od vojne službe.

Michael je rekao da je odahnuo, jer nakon nekoliko godina saveza između radikalnih vjerskih stranaka i njihovih religioznih ultranacionalističkih kolega, isprepletenog međusobnim narušavanjem vrijednosti, dvije religijske grupe ponovno se bore jedna protiv druge.

Sarkastično je dodao da je “Bog blagoslovio” ova dva tabora “vječitim neprijateljstvom”, opisujući religiozne ultranacionaliste kao “mutaciju čija je sudbina da padne s drveta judaizma poput suhe grane“.

Izvor: Agencije