Glavna desna stranka u Francuskoj isključila čelnika zbog saveza s krajnjom desnicom

Erica Ciottija jednoglasno je isključio politički ured Republikanaca, nasljednice stranke generala Charlesa de Gaullea.

Eric Ciotti ne prihvata odluku stranačkog rukovodstva o isključenju (EPA-EFE/JALAL MORCHIDI)

Glavna desna stranka u Francuskoj u srijedu je isključila svog čelnika koji je predložio savez bez presedana s krajnjom desnicom uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, izrekavši sankciju koju je čelnik stranke odbio smatrajući je “nezakonitom”.

Erica Ciottija “jednoglasno” je isključio politički ured Republikanaca (LR), nasljednice stranke generala Charlesa de Gaullea, iz koje dolazi i nekoliko bivših predsjednika republike, stoji u stranačkom saopćenju za javnost, piše AFP.

Međutim, uprkos tome Ciotti, koji uživa podršku stranačkih aktivista, i dalje se čvrsto drži svog mjesta, što sugerira trnovitu pravnu bitku u kojoj svako tumači stranačka pravila u svoju korist, navodi AFP a prenosi Hina.

“Jesam i ostajem predsjednik naše političke stranke, izabran od članova”, odmah je odgovorio Ciotti na mreži X, ocijenivši svoje isključenje “nezakonitim”.

U istom potezu republikanci, koji su imali 61 predstavnika u parlamentu, ponovo su imenovali sve svoje zastupnike u odlasku za kandidate na zakonodavnim izborima, osim Ciottija i još jednog pripadnika izvršne vlasti također sklonog savezu s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem (RN).

Šef zastupnika LR-a Olivier Marleix saopćio je da će u Ciottijevoj izbornoj jedinici” Alpes-Maritimes (jug) biti imenovan kandidat koji je protiv Ciottija, što je odluka koju čelnik stranke također osporava.

Saveza protiv Marine Le Pen

Zauzevši čvrsto stajalište prema imigraciji, Ciotti je izazvao bijes svog tabora pozivajući na savez bez presedana s Nacionalnim okupljanjem uoči prijevremenih parlamentarnih izbora planiranih za 30. juni i 7. juli.

Ovi izbori izazvani su nedjeljnom odlukom predsjednika Emmanuela Macrona, nakon debakla njegovog tabora na evropskim izborima, da raspusti Nacionalnu skupštinu.

Do sada je Republikanska desna stranka u Francuskoj uvijek odbijala formirati nacionalni savez s krajnjom desnicom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je pozvao konkurentske stranke lijevo i desno od centra da mu se priključe u osnivanju saveza protiv Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen na skorim parlamentarnim izborima.

Aludirajući na čelnika konzervativne Republikanske stranke, Macron je osudio političku trgovinu posljednjih dana, rekavši da su “maske pale” i da neke stranke žele formirati “neprirodne saveze”.

Poziv predsjednika republikanaca Erica Ciottija na predizbornu koaliciju s RN-om polarizirao je njegovu konzervativnu stranku.

Izvor: Agencije