Ekskluzivni snimci Al Jazeere: Izrael plažu Gaze pretvorio u stratište bespomoćnih raseljenika

Al Jazeera je došla do ekskluzivnih snimaka na kojima se vidi kako izraelske snage ubijaju nenaoružanog raseljenika dok je pokušavao proći obalom mora.

Snimci potvrđuju da je terensko pogubljenje civila postalo rutinski čin izraelskih vojnika tokom agresije (Screenshot / Al Jazeera)

Izraelske snage otvorile su vatru na raseljene Palestince koji su se kretali ka sjevernom Pojasu Gaze preko obalne ulice Al-Rashid koja, kako tvrde, predstavlja siguran prolaz za civile.

Stotine civila kretale su se priobalnim putem početkom juna, kada su okupatori direktno otvorili vatru na njih.

Al Jazeera je došla do ekskluzivnih snimaka na kojima se vidi kako izraelske snage ubijaju nenaoružanog raseljenika dok je pokušavao proći obalom mora, nakon što su mu naredili da stane na mjestu gdje se nalazi.

Vojnici su se popeli na brdo na plaži i jedan od njih je pucao u Palestinca koji je na mjestu pao prije nego što su sasuli salvu metaka na njega kako bi bili sigurni da su ga ubili.

Operacija namamljivanja i obmane civila

Na snimcima je prikazano i pogubljenje Palestinca koji je 17. maja predvodio grupu civila koji su pokušavali da prođu prema sjeveru, nakon što su ga upucali, iako se kretao podignutih ruku kako bi potvrdio da se radi o nenaoružanom civilu. Zadržali su tijelo, a njegova sudbina ili identitet još nisu poznati.

Dana 26. maja, okupacijski vojnici su zaustavili Palestinca koji se kretao cestom pored plaže, tražili od njega da digne ruke, a zatim direktno u njega pucali prije nego što je vojno vozilo počelo da pretražuje mjesto.

U popodnevnim satima 31. maja okupacijski vojnici su otvorili vatru na raseljenu osobu u prolasku unutar grupe Palestinaca, iako je stao na mjestu, kako su od njega tražili.

Ova scena se ponavljala na više mjesta, što potvrđuje da su okupacijske snage izvodile konkretnu operaciju namamljivanja i obmane civila kako bi ih pogubili na terenu, na plaži Gaze.

Snimci potvrđuju da je terensko pogubljenje civila postalo rutinski čin izraelskih vojnika tokom agresije. Isti prikazuju i pse lutalice kako jedu desetine napuštenih tijela na plaži čiji je identitet i dalje nepoznat.

Izvor: Al Jazeera