Blinken kaže da neki Hamasovi prijedlozi o prekidu vatre u Gazi ‘nisu provedivi’

Washington je predstavio plan za kojeg je rekao da će dovesti do ‘trajnog’ prekida vatre u Gazi, ali Hamas neke dijelove prijedloga želi izmijeniti.

Američki državni sekretar Antony Blinken i katarski premijer i ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Dohi 12. juna 2024. [Ibraheem Al Omari/Pool preko Reutersa]

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da neki od amandmana koje je uložio Hamas na američki prijedlog primirja u Gazi nisu “izvedivi”, ali se napori za postizanje sporazuma nastavljaju.

Govoreći u srijedu iz Dohe zajedno s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, Blinken je rekao da će se izraelski rat protiv Gaze nastaviti okrivljujući za to Hamasova nastojanja da promijene neke dijelove mirovnog plana.

“Hamas je predložio brojne izmjene prijedloga koji je bio na stolu. Sinoć smo razgovarali o tim promjenama s egipatskim kolegama, a danas s katarskim premijerom”, rekao je Blinken. “Neke od izmjena su izvedive. Neke nisu.”

Washington je krajem prošlog mjeseca predstavio plan za kojeg je rekao da će dovesti do “trajnog” prekida vatre u Gazi.

Hamas je komentar na američki mirovni plan poslao u utorak, zajedno s Palestinskim islamskim džihadom, opisujući ga kao “odgovoran” i “pozitivan”.

“Stavljamo prioritet na interese našeg palestinskog naroda, nužnost potpunog zaustavljanja agresije na Gazu i povlačenje izraelskih snaga iz cijelog Pojasa Gaze”, rekla je grupa u saopćenju.

Kada je američki predsjednik Joe Biden 31. maja najavio prijedlog o prekidu rata u Gazi, rekao je da će on uključivati ​​povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i trajni prekid neprijateljstava.

Razlika između stajališta Hamasa i američkog prijedloga, nije jasna. Blinken je u utorak direktno okrivio palestinsku grupu za neuspjeh u postizanju mira.

“Na stolu je bio dogovor koji je bio gotovo identičan prijedlogu koji je Hamas iznio 6. maja – dogovor iza kojeg stoji cijeli svijet, dogovor koji je Izrael prihvatio. A Hamas je mogao odgovoriti jednom jedinom riječju: Da”, rekao je Blinken.

“Umjesto toga, Hamas je čekao gotovo dvije sedmice i potom predložio više promjena, od kojih mnoge nadilaze stavove koje je prethodno zauzeo i prihvatio.”

Izrael je odbacio plan na koji je Hamas pristao početkom maja.

Katar pozvao na održivo rješenje

Na konferenciji za novinare s Blinkenom, katarski šeik Mohammed rekao je da će se razgovori između dvije strane nastaviti kako bi se premostio jaz.

Katarski premijer pozvao je na “održivo rješenje” izraelsko-palestinskog sukoba kojim bi se uspostavila palestinska država temeljena na granicama iz 1967. s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Blinken je također naglasio potrebu za “trajnim” mirom i izgradnjom “integriranijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg” Bliskog istoka.

“Tokom sada već moje osme posjete regiji od 7. oktobra, svi s kojima sam sarađivao jasno su dali do znanja da je to put kojim žele nastaviti”, rekao je prvi američki diplomat.

“Sada ne mogu govoriti u ime Hamasa niti odgovarati u ime Hamasa. I u konačnici, to možda nije put kojim Hamas želi ići, ali Hamasu ne može i neće biti dopušteno da odlučuje o budućnosti ove regije i njenih ljudi.”

Bidenova administracija i arapske zemlje pozivale su na okončanje sukoba i dvodržavno rješenje ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu kategorički je odbacio uspostavu palestinske države.

“Neću pristati na kompromis oko potpune izraelske sigurnosne kontrole nad cijelim područjem na zapadu Jordana – a to je u suprotnosti s palestinskom državom”, rekao je Netanyahu u objavi na društvenim mrežama u januaru.

Washington, koji je prethodno stavio veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su zahtijevale prekid vatre u Gazi, daje Izraelu 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje.

Ranije ove godine, Biden je potpisao 14 milijardi dolara dodatne pomoći Izraelu za ono što naziva “potpunom pobjedom” protiv Hamasa.

U međuvremenu, Bidenova administracija je vršila pritisak na Netanyahuovu vladu da predstavi plan za poslijeratnu Gazu.

Blinken je u srijedu rekao da će SAD uskoro predstaviti vlastitu viziju Gaze nakon sukoba.

“U nadolazećim sedmicama iznijet ćemo prijedloge za ključne elemente plana dan poslije, uključujući konkretne ideje o tome kako upravljati administracijom, sigurnošću i obnovom”, rekao je. “Taj je plan ključan za pretvaranje primirja u trajni prestanak sukoba.”

Izvor: Al Jazeera