Washington Post: SAD ukida zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje

Sjedinjene Američke Države su to odlučile nakon što je nova analiza pokazala kako nema dokaza da ta jedinica krši ljudska prava.

Brigada Azov je slavna u Ukrajini zbog odbrane protiv ruske invazije, posebno južnog grada Mariupolja (REUTERS/Sofiia Gatilova)

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ukinut će zabranu koja je sprječavala kontroverznu ukrajinsku vojnu jedinicu da koristi američko naoružanje, objavio je u ponedjeljak Washington Post pozivajući se na zvaničnike State Departmenta.

State Department je poništio decenijski dugu zabranu zbog koje se brigada Azov nije smjela koristiti američkom obukom i naoružanjem, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države su to odlučile nakon što je nova analiza pokazala kako nema dokaza da ta jedinica krši ljudska prava, prenosi Washington Post.

Temeljita istraga

“Nakon temeljite istrage 12. specijalna brigada Azov prošla je Leahyjevu provjeru koju je proveo State Department”, piše ta institucija u izvještaju dostupnom američkom mediju.

Leahyjev zakon zabranjuje američku vojnu pomoć inostranim jedinicama koje su kršile ljudska prava.

Brigada Azov, jedinica krajnje desnih i ultranacionalističkih korijena, dio je ukrajinske Nacionalne garde te je evoluirala iz batoljuna formiranog 2014. godine.

Jedinica je slavna u Ukrajini zbog odbrane protiv ruske invazije, posebno južnog grada Mariupolja.

Izvor: Agencije