Smotrich poziva da se tijela Palestinaca vuku po ulicama

“Moramo staviti tijela na kola i odvući ih u centar grada, kao što su to radili u Tori da bi poslužilo kao primjer drugima”, poručio ministar finansija Bezalel Smotrich.

Smotrich se pozivao na Toru govoreći da treba vući tijela mrtvih Palestinaca po ulicama unutar Zelene linije (Getty)

Izraelski list Maariv otkrio je da je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao da se tijela Palestinaca vuku po ulicama unutar Zelene linije, kako bi, kako je rekao, poslužili kao primjer onima koji razmišljaju o izvođenju napada na jevrejsko stanovništvo.

Smotrich je to rekao tokom burne debate na sjednici političko-sigurnosnog kabineta održanog u nedjelju, na kojoj se raspravljalo o pitanju predaje tijela Palestinaca sa teritorija okupiranih 1948. godine, koji su optuženi za napade na Izrael, navodi list.

Diskusija je vođena nakon što je porodica Walida Abu Daqqe podnijela zahtjev Vrhovnom sudu da se vrate njegovi posmrtni ostaci koje drži Izrael.

Abu Daqqa (62 godine) umro je u aprilu u zatvoru u Izraelu nakon borbe s rakom. Izdržavao je 38-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi da je učestvovao u djelovanju naoružane grupe koja je otela i ubila izraelskog vojnika 1984. godine.

“Moramo staviti tijela na kola i odvući ih u centar grada, kao što su to radili u Tori da bi poslužilo kao primjer drugima”, rekao je Smotrich tokom sjednice .

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je tokom sjednice rekao da je nadležnost ministra odbrane da “odobri vraćanje tijela militanata”.

Dodao je da je pokrenuto pitanje vraćanja tijela “izraelskih terorista”, kako ih je nazvao, misleći time na Palestince koji žive na teritorijama okupiranim 1948. Izjavio je da je odlučio zadržati tijelo Walida Abu Daqqe i osloboditi tijela 5 drugih.

Izraelski ministar odbrane je dodao da je ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir odlučio da ga ignorira i dao nalog policiji da ne poštuje tu odluku.

Sjednica o predaji tijela Palestinaca

Prema izraelskim novinama, Ben Gvir, šef ekstremističke stranke Otzma Yehudit (Jevrejska snaga), odgovorio je Gallantu da je “ovo demokratska država”. Smatra da oslobađanje tijela “izraelskih terorista”, kako ih je nazvao, predstavlja kršenje zakona i šteti mogućnosti Izraela da ih pusti u zamjenu za zarobljenike ili tijela zarobljenika koje drži palestinski otpor u Pojasu Gaze.

“Ne razumijem koji je razlog žurbe da se tijela vrate. Trebamo ih nastaviti držati”, dodao je.

Izraelski ministar pravde Yariv Levin (iz stranke Likud koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu) rekao je da ne razumije zašto odjednom postoji pravo na oslobađanje tijela? “Gdje je to utvrđeno? Zabranjeno je puštanje bilo kojeg tijela izraelskog Arapa”, dodao je.

Sa svoje strane, ministrica saobraćaja Miri Regev upitala je: “Ne razumijem zašto da ih pustimo dok imamo zarobljenice i zarobljenike (u Gazi)? Sačekajmo da se postigne dogovor o razmjeni zarobljenika.”

Premijer Benjamin Netanyahu uključio se, rekavši: “Nema bijega, nema potrebe da se sada puštaju tijela izraelskih terorista.”

Gallant je ljutito odgovorio ministrima: “Onda se odričem svog ovlaštenja da donosim odluke. Odlučite šta želite.”

“Odlučeno je da tijela izraelskih Arapa neće biti puštena dok se ne donese drugačija odluka”, zaključio je Netanyahu, navodi isti izvor.

Sjednica vlade o predaji tijela Palestinaca unutar Zelene linije poklapa se s kontinuiranim posredničkim naporima Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država da se postigne sporazum o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa i prekid vatre u Gazi.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat protiv Gaze u kojem je ubijeno ili ranjeno više od 121.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 10.000 se vodi kao nestalo usred masovnih razaranja i gladi koja je odnosi živote djece i starijih osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije