Rusija saopštila da je u Ukrajini zauzela dva naseljena područja

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su jedinice Zapadne vojne grupe ‘oslobodile’ naselje Artjomovka Luganske Narodne Republike i naselje Timkovka u oblasti Harkiv.

Ruska vojska kaže da nastavlja napredovanje u Ukrajini (Reuters)

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su dva naselja u Ukrajini, jedno u Harkivu i jedno u oblasti Luganska, došla pod kontrolu ruske vojske.

Ministarstvo je u saopćenju dalo informacije o aktivnostima ruskih vojnih jedinica u rusko-ukrajinskom ratu, te je navelo da ruska vojska nastavlja napredovanje u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Navedeno je kako su kao rezultat aktivnih akcija jedinica Zapadne vojne grupe, “oslobođena” naselje Artjomovka Luganske Narodne Republike i naselje Timkovka u oblasti Harkiv.

Uništeni borbeni avioni i bespilotne letjelice

U saopćenju se navodi da je uništen borbeni avion tipa “Su-27” i 1 “Su-25” koji pripadaju ukrajinskoj ratnoj avijaciji, a 45 bespilotnih letelica oboreno je od strane ruskih sistema PVO.

Od početka vojne operacije, prema ruskim izvorima, uništenio je 613 aviona, 276 helikoptera, 25.559 bespilotnih letjelica, 528 raketnih sistema, 16.312 tenkova i oklopnih vozila, 1.332 višecjevna raketna bacača, 10.332 haubice i minobacača i 22.445 specijalnih vojnih vozila koji su pripadali ukrajinskoj vojsci.

Izvor: Agencije