Rusija i Bjelorusija u drugoj fazi zajedničkih taktičkih nuklearnih vježbi

Cilj vježbi je osiguravanje spremnosti vojnog osoblja i opreme dviju zemalja za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca naredio vojsci da uvježba razmještanje taktičkog nuklearnog oružja (Ministarstvo odbrane Rusije / Handout via Reuters)

Ruske i bjeloruske trupe započele su drugu fazu taktičkih nuklearnih vježbi u Rusiji, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Cilj vježbi je osiguravanje spremnosti vojnog osoblja i opreme dviju zemalja za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, navedeno je u saopćenju.

“Tokom vježbe razradit će se pitanja zajedničke obuke jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja”, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca naredio vojsci da uvježba razmještanje taktičkog nuklearnog oružja nakon, kako je rekla Moskva, “prijetnji Francuske, Britanije i Sjedinjenih Američkih Država”.

Prva faza održana prošlog mjeseca

Prva faza vježbi održana je u južnoj Rusiji prošlog mjeseca, što je, kako su nuklearni analitičari naveli, Putinov signal upozorenja kako bi odvratio Zapad od dubljeg miješanja u rat u Ukrajini.

Bjeloruski ministar odbrane general pukovnik Viktor Krenin rekao je kako su vježbe proaktivna mjera za “povećanje naše spremnosti za korištenje takozvanog oružja za odmazdu”.

Putin i bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko objavili su prošle godine da Rusija premješta dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju. To su bojeve glave dizajnirane za korištenje u borbi, za razliku od dugometnog strateškog oružja namijenjenog uništenju cijelih neprijateljskih gradova, piše Reuters.

Neki zapadni analitičari vjeruju da je taktičko nuklearno oružje dobilo veću važnost u razmišljanjima Moskve od početka rata u Ukrajini, gdje su se njene konvencionalne snage borile u prve dvije godine.

Izvor: Agencije