Rekordan broj oružanih sukoba od Drugog svjetskog rata

Uprkos povećanju broja sukoba prošle godine, broj zemalja koje su bile svjedoci sukoba smanjen je sa 39 zemalja u 2022. na 34.

Većina sukoba zabilježena u Africi (REUTERS/Luc Gnago)

Nova studija pokazuje da se u 2023. godini dogodilo više oružanih sukoba nego u bilo kojoj drugoj godini od kraja Drugog svjetskog rata.

Institut za istraživanje mira u Oslu saopćio je da se prošle godine širom svijeta dogodilo 59 oružanih sukoba, predvođenih ratom u Ukrajini i ratom u Gazi.

U Africi je zabilježeno 28 sukoba, u Aziji 17 i na Bliskom istoku 10. Zabilježena su samo tri sukoba u Evropi i jedan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uprkos povećanju broja sukoba prošle godine, broj zemalja koje su bile svjedoci sukoba smanjen je sa 39 zemalja u 2022. na njih 34.

Povećanje broja sukoba može se dijelom pripisati širenju oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) po Aziji, Bliskom istoku i Africi i općenito ratnom učešću sve većeg broja nedržavnih aktera.

To je otežalo rad nevladinim organizacijama, navodi se u izvještaju.

Konfliktni pejzaž sve složeniji

“Ovaj razvoj događaja sve više otežava akterima kao što su humanitarne grupe i organizacije civilnog društva da manevrišu u područjima sukoba i poboljšaju životni standard običnih ljudi”, rekla je Siri Aas Rustad, istraživačica na institutu.

Prema podacima koje je prikupio švedski Univerzitet Upsala od nevladinih i međunarodnih organizacija, broj poginulih u borbama prošle godine se prepolovio na 122.000 ljudi, ali ovaj broj je i dalje treći najveći od 1989. godine.

Sve u svemu, u posljednje tri godine zabilježeno je više smrtnih slučajeva kao posljedica sukoba nego u bilo kojem periodu u protekle tri decenije. Rezultat je to građanskog rata u etiopskoj regiji Tigraj, ruskog rata protiv Ukrajine i napada na Pojas Gaze.

“Nasilje u svijetu dostiglo je najviši nivo od kraja Hladnog rata”, rekla je Rustad.

Dodala je da brojke pokazuju da je konfliktni pejzaž postao sve složeniji, sa više aktera u sukobu unutar iste zemlje.

Izvor: Al Jazeera