Potpredsjednik Malavija poginuo u avionskoj nesreći

Ostaci aviona pronađeni su nakon jednodnevne potrage u gustim šumovitim planinama.

Potpredsjednik Malavija Saulos Klaus Chilima nije preživio pad aviona (REUTERS TV/Eldson Chagara/REUTERS)

Nema preživjelih u padu aviona u kojem se nalazio Saulos Klaus Chilima, potpredsjednik Malavija, saopćio je Lazarus Chakwera, predsjednik države.

Vojska Malavija objavila je ranije da se avion srušio u šumi Chikangava i da je akcija potrage i spašavanja otežana jer je teren pokriven gustom šumom i maglom, javlja Reuters.

Vojni avion u kojem su bili Chilima i još devetero ljudi nestao je sa radara jučer, nakon polijetanja iz glavnog grada Lilongvea.

Bez preživjelih

Ostaci aviona su pronađeni nakon jednodnevne potrage u gustim šumovitim planinama. U avionu se nalazilo sedmero putnika, uključujući suprugu potpredsjednika i tri vojna člana posade.

“Avion odbrambenih snaga Malavija nestao je s radara nakon što je napustio područje Lilongwea, glavnog grada Malavija”, naveli su ranije  zvaničnici u saopćenju.

Chilima je bio na putu da kao predstavnik Vlade prisustvuje sahrani bivšeg ministra u Vladi Ralfa Kasambare, koji je preminuo prije tri dana.

Avion je trebao da sleti na međunarodni aerodrom Mzuzu, na sjeveru zemlje, nešto nakon 10.00 sati po lokalnom vremenu.

Negirao optužbe

Chilima, koji služi svoj drugi mandat kao potpredsjednik nakon što je zamijenio Chakwerinog rivala, bivšeg predsjednika Petera Mutharike, za izbore 2020. godine, viđen je kao potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima sljedeće godine, uprkos tome što je uhapšen 2022. zbog optužbi za mito u vezi sa ugovorima o nabavci opreme za oružane snage i policiju. Međutim, sud je prošlog mjeseca odbacio optužbe nakon što je direktor javnog tužilaštva odustao od spomenutog slučaja.

Chilima je negirao da je počinio bilo kakav zločin.

Kritičari kažu da ovaj slučaj pokazuje da Chakwera nije ozbiljan u pogledu svojih obećanja da će se boriti protiv korupcije.

Posljednjih godina u helikopterskim nesrećama poginulo je više visokih zvaničnika, uključujući i nedavnu nesreću u kojoj je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegova delegacija, podsjeća Anadolija.

Nedavno je u sličnoj nesreći poginuo i kenijski general Francis Ogolla.

Izvor: Al Jazeera i agencije