Pobuna u Izraelu zbog odbijanja sahrane vojnika uz vojne počasti

S obzirom na to da je izraelski vojnk Eliran Mizrahi učestvovao u uništenju naroda Gaze, prirodno je bilo za očekivati da će mu izraelsko Ministarstvo odbrane prirediti pristojnu vojnu sahranu.

Ministarstvo odbrane odbija uz vojne počasti sahraniti izraelskog vojnika koji se borio u Gazi (Društvene mreže)

Eliran Mizrahi, izraelski rezervni vojnik u inženjerijskom korpusu, pet mjeseci je učestvovao u ratu u Pojasu Gaze i dijelio videozapise sa svojim pratiocima na društvenim mrežama na kojima se prikazuje kako je uništavao stambene objekte u Pojasu Gaze.

Izraelski radio je u nedjelju izvijestio da je vojnik počinio samoubistvo nakon što je dobio naredbu da se vrati u vojnu službu u Pojasu Gaze. Međutim, prema novinskim izvještajima, izraelske vlasti odbile su sahraniti Mizrahija uz vojne počasti, jer nije bio u zvaničnoj službi.

Nakon toga, njegova sestra je podijelila videosnimak i poslala poruku izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu, tražeći od njega da intervenira kako bi se vratilo tijelo njenog brata koje se nalazi u Institutu za sudsku medicinu.

“Nemojte ga držati tamo do Praznika žetve (Šavuot), koji pada u utorak i srijedu, ne ostavljajte ga tamo, molim vas”, rekla je ona u videoporuci. “Gallante, tebi se obraćam. Svjesna sam da je dosije na tvom stolu. Moj brat je u Abu Kabiru. Tamo leži mrtav”.

‘Žrtvovao život za državu’

Kako se širila vijest da su izraelske vlasti odbile priznati Mizrahija kao vojnika i sahraniti ga uz vojne počasti, platforme društvenih mreža su eksplodirale, a među izraelskim blogerima zavladalo je stanje bijesa i osude.

Na društvenim mrežama krenula je kampanja, uz zahtjev izraelskoj vladi da sahrani rezervistu uz vojne počasti. Članica Knesseta Julia Malinowsky poslala je pismo ministru odbrane Gallantu tražeći od njega da se rezervni vojnik sahrani kao (profesionalni) vojnik u izraelskoj vojsci.

“Sigurnosni aparat mora shvatiti da procedure koje su donesene prije 7. oktobra nisu primjerene za ovaj dan, jer je naša realnost jača od bilo koje procedure”, napisala je na platformi X.

Dodala je da se od sigurnosnog establišmenta očekuje da razumije realnost i promijeni procedure ili da bude fleksibilan u izuzetnim slučajevima, kao u slučaju Elirana Mizrahija, te da se mora ispoštovati sasvim opravdana želja porodice da se on sahrani uz vojne počasti.

Slučaj je samo početak

Drugi su komentarisali odbijanje Ministarstva odbrane da ga sahrani uz vojne počasti, rekavši: “Ono što moramo učiniti jeste da ga posmatramo kao pripadnika izraelskih odbrambenih snaga i dozvolimo mu da bude sahranjen na vojnom groblju. On je svoj život okončao zbog službe u vojsci i doprinosa i žrtve za zemlju nauštrb samog života.”

“Nažalost, slučaj pokojnog Elirana Mizrahija je samo početak, a Izrael 2024. godine nije u stanju, niti je spreman nositi se s cunamijem boraca kojima će biti potrebna mentalna rehabilitacija zbog rata u Pojasu Gaze”, napisao je jedan korisnik društvene mreže X.

Drugi je naveo da se Mizrahi žrtvovao za državu, ali ga je država napustila, kao i njegovu porodicu.

Ranije je izraelski list Haaretz otkrio da je od 7. oktobra deset izraelskih oficira i vojnika izvršilo samoubistvo, od kojih je jedan broj samoubistvo izvršio tokom borbi u jevrejskim naseljima u okolini Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije