Macron neće podnijeti ostavku bez obzira na rezultat izbora u Francuskoj

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na evropskim je izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, u nedjelju je raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. juni i 7. juli (Ludovic Marin/REUTERS)

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, izjavio je da neće podnijeti ostavku bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Macron, koji je najavio raspisivanje parlamentarnih izbora nakon teškog poraza njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i pobjede krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, rekao je da “nije Nacionalno okupljanje to koje piše Ustav”.

“Institucije su jasne, kao i mjesto predsjednika bez obzira na rezultat”, rekao je Macron za Francuski list Le Figaro, prenosi Politico.

Francuskog predsjednika na evropskim je izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen, prenosi Tanjug.

Veliki gubici

Macron je u nedjelju raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. juni i 7. juli.

Grupacija Obnovimo Evropu, kojoj pripada i Macronova partija Preporod, pretrpjela je velike gubitke na izborima za Evropski parlament, koji su održani u nedjelju, kao i grupacija koja okuplja zelene stranke.

S druge strane grupacije koje okupljaju krajnje desničarske i desničarske partije, među kojima su Identitet i demokratija, čije je jedno od zaštitnih lica Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, povećale su broj mandata.

Više mandata u novom sazivu Evropskog parlamenta imat će i Evropski konzervativci i reformisti, kojoj pripadaju Braća Italije italijanske premijerke Giorgia Meloni.

Najviše mandata na izborima dobila je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, koja će zajedno sa Progresivnom alijansom socijalista i demokrata, ostati jedna od dvije tradicionalno najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu, piše Reuters.

Predvođen televizičnim 28-godišnjim Jordanom Bardellom, RN je osvojio oko 32 posto glasova na nedjeljnim izborima, znatno više od Macronovih 15 posto. Socijalisti su nadomak Macronu s 14 posto, pokazuju izlazne ankete.

Izvor: Agencije