Izraelskoj vojsci potrebno 15 novih bataljona da izvrši svoje zadatke na više frontova

Izraelski Kanal 12 objavio je da su rezervne jedinice vojske počele tražiti dobrovoljce za borbu u Gazi putem oglasa na WhatsApp aplikaciji.

Halevi sa vojnicima tokom posjete frontu sa južnim Libanom u januaru (Reuters)

Izraelski Kanal 12 navodi je da je izraelski načelnik Generalštaba Herzi Halevi obavijestio političko vodstvo da je vojsci potrebno 15 novih bataljona, veličine jedne vojne divizije od 4.500 vojnika, kako bi mogla izvršavati svoje zadatke na više frontova.

U pismu političkom rukovodstvu, Halevi je upozorio na, kako je rekao, ozbiljan nedostatak ljudstva u izraelskoj vojsci kako bi se ostvarili željeni ciljevi.

Kako prenosi izraelski kanal, Halevi je objasnio da nedostatak nije samo rezultat rata, već i potrebe za povećanjem veličine snaga radi obavljanja dodatnih vojnih zadataka.

Halevi je također otkrio da se trenutno radi na privremenom rješavanju problema, kroz uspostavu pet bataljona sačinjenih od vojnika koji su ranije dobili izuzeće.

Kako navodi televizijski kanal, Halevi je istakao da je kriza zbog nedostatka ljudstva u vojsci veoma skupa i da je iznos potrošen iz državne kase od početka rata za regrutiranje rezervnih snaga premašio 40 milijardi šekela (jedan dolar je 3,75 šekela).

Izraelski kanal objašnjava da Halevijeva upozorenja dolaze u kontekstu krize zbog glasanja o zakonu koji izuzima Haredi Jevreje (religiozne Jevreje) iz vojne službe.

Potraga za dobrovoljcima

Prije nekoliko dana, u izvještajima koji su stizali iz Izraela navedeno je da rezervne snage pate od velikog nedostatka vojnika.

Izraelski Kanal 12 objavio je da su rezervne jedinice vojske počele tražiti dobrovoljce za borbu u Gazi putem oglasa na WhatsApp aplikaciji.

Kanal je dodao da oglasi za regrutiranje dobrovoljaca dolaze u svjetlu velikog nedostatka vojnika u rezervnim jedinicama, jer rat ulazi u deveti mjesec. Dodaje i to da su vojnici u rezervnim jedinicama u Gazi i na sjeveru izjavili kako se suočavaju s poteškoćama da sačuvaju svoju snagu sve ovo vrijeme.

“Postoji velika iscrpljenost među vojnicima, kao i veliki pritisak koji dolazi od porodica i sa radnih mjesta”, citirao je Kanal 12 jednog rezervnog vojnika. Rezervni oficir je rekao da je stopa odziva rezervista iznosila 120 posto na početku rata, a da trenutno iznosi tek 70 posto.

Ranije je istraga koju je proveo izraelski list Calcalist otkrila ”ozbiljno nezadovoljstvo” među rezervnim vojnicima izraelske vojske zbog dugog perioda službe, nakon što je prošlo gotovo devet mjeseci od početka rata u Gazi.

U okviru svoje istrage, novine su razgovarale s mnogim rezervnim vojnicima koji su učestvovali u ratu u Gazi, a uglavnom su se žalili na dug period službe, dugo radno vrijeme tokom dana i diskriminaciju među vojnicima prilikom raspoređivanja zaduženja i preuzimanja tereta.

Vojnici su upozorili da ih takva situacija iscrpljuje, te kako to dovodi do psihičkih, bračnih i drugih probleme koji pogađaju njihove živote.

Izraelski institut za studije nacionalne sigurnosti na Univerzitetu u Tel Avivu (INSS) procijenio je da je na početku rata regrutirano 300.000 rezervnih vojnika za učešće u ratu.

Islamski pokret otpora (Hamas) pokrenuo je operaciju Potop Al-Aksa 7. oktobra. U napadu su ubijene stotine Izraelaca, a jedan broj ih je zarobljen, kao odgovor na stalne izraelske zločine nad palestinskim narodom.

Izrael od tada vodi rat protiv Gaze koji je ostavio više od 121.000 ubijenih i ranjenih Palestinaca, uglavnom žena i djece, a oko 10.000 osoba se vodi kao nestalo usred masovnog razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izvor: Al Jazeera