Hunter Biden proglašen krivim za laganje o upotrebi droga

Porota saveznog suda u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, proglasila ga je krivim po sve tri tačke optužnice, čime je Hunter Biden postao prvo dijete aktuelnog predsjednika SAD-a koje je osuđeno za zločin.

Hunter Biden dolazi na sud sa suprugom Melissom Cohen Biden (EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, proglašen je krivim za sve tačke optužnice na suđenju u saveznoj državi Deleware. Tako je Hunter Biden postao prvo dijete nekog aktualnog američkog predsjednika koji je osuđen za zločin, javlja dopisnik Al Jazeere iz New Yorka Ivica Puljić

Tužitelji su dokazali da je Hunter  Biden bio ovisan o drogi kada je 2018.godine kupio pištolj i svjesno prekršio zakon odgovarajući “ne” na to da je korisnik droga na državnom obrascu za provjeru.

Bidenovi odvjetnici nastojali su dokazati da se nije drogirao kada je kupio pištolj i da nije imao namjeru prevariti jer se nije smatrao ovisnikom kada je ispunjavao obrazac.

Hunter Biden je optužen i za tri kaznena djela i šest poreznih prekršaja u Kaliforniji, jer nije platio 1,4 milijuna dolara poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milijune na drogu, skupe automobile i druge skupe stvari.

Hunter Biden izjasnio se nevinim po tim optužbama. Suđenje je zakazano za 5. rujna u Los Angelesu.

Kongresni demokrati ukazali su na razne slučajeve – uključujući ovaj slučaj protiv Huntera Bidena – kao dokaz da Joe Biden ne koristi pravosudni sustav u političke ili osobne svrhe, rekavši prošli tjedan da ne bi pomilovao svog sina ako bude osuđen.

Jednoglasna odluka porote

Porota saveznog suda u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, proglasila ga je krivim po sve tri tačke optužnice, čime je Hunter Biden postao prvo dijete aktuelnog predsjednika SAD-a koje je osuđeno za zločin. Presuda porote od 12 članova mora biti jednoglasna po svakoj tački, prenosi Hina.

Suđenje je uslijedilo nakon što je 30. maja osuđen Trump, prvi bivši predsjednik SAD-a koji je proglašen krivim za krivično djelo i republikanski protukandidat Joeu Bidenu, demokratu, na izborima 5. novembra, prenosi Reuters.

Trump, osuđen po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije radi prikrivanja seksualnog skandala, optužuje demokrate za pokretanje tog slučaja i tri druga krivična progona kako bi ga spriječili da ponovno preuzme vlast u izbornom revanšu s Joeom Bidenom.

Slučaj Hunter Biden pokrenuo je David Weiss, posebni tužitelj Ministarstva pravosuđa SAD-a, kojeg je imenovao Trump.

Weiss je također optužio Huntera Bidena za tri krivična djela i šest prekršajnih poreznih prekršaja u Kaliforniji, navodeći da nije platio 1,4 miliona dolara poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milione na drogu, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Suđenje u Delawareu uključivalo je svjedočenje bivše supruge, bivše djevojke i svastike Huntera Bidena, koje su iz prve ruke ispričale njegovu rastuću ovisnost u sedmicama prije i nakon što je kupio oružje u oktobra 2018.

Tužitelji su također pokazali tekstualne poruke, fotografije i bankovne zapise za koje su rekli da pokazuju da je Biden bio ovisan o drogi kada je kupio pištolj i svjesno prekršio zakon odgovarajući “ne” na to da je korisnik droga na državnom obrascu za provjeru.

Odbrana je pozvala kćerku Huntera Bidena, Naomi Biden, koja je svjedočila da se činilo da je njezin otac dobro kad ga je vidjela neposredno prije i nakon što je kupio pištolj.

Smjernice za odmjeravanje kazne za optužbe protiv Bidena povezane s oružjem su od 15 do 21 mjeseci, ali pravni stručnjaci kažu da optuženici u sličnim slučajevima često dobivaju kraće kazne i manje je vjerovatno da će biti zatvoreni ako se pridržavaju uvjeta puštanja na slobodu prije suđenja.

Izvor: Agencije