Hoće li Washington sklopiti poseban dogovor s Hamasom?

Komentarišući objavu američkih medija, istraživač političkih i strateških pitanja Saeed Ziad rekao je da američka gledišta nekoliko mjeseci unazad potvrđuju da ‘Hamas ostaje na sceni’.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant (lijevo) s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom (AFP)

U svjetlu kontinuiranih udaraca koje prima izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dolazi još jedan. Američki mediji otkrivaju da američka administracija namjerava sklopiti jednostrani sporazum s Islamskim pokretom otpora Hamas, kako bi osigurala oslobađanje pet američkih državljana zarobljenih u Gazi.

Novi američki pristup administracije predsjednika Joea Bidena koju očekuju predsjednički izbori pokazuje da je ista izgubila nadu da će Netanyahu pristati na dogovor o razmjeni zatočenika s palestinskim otporom.

Komentarišući objavu američkih medija, istraživač političkih i strateških pitanja Saeed Ziad rekao je da američka gledišta nekoliko mjeseci unazad potvrđuju da Hamas ostaje na sceni, te da je on taj koji će određivati kakav će biti dan nakon rata u Pojasu Gaze, što je u suprotnosti s Netanyahuovim pristupom.

Budući da američka administracija zna da je sporazum o razmjeni sve neizgledniji i da nema nade da će Netanyahu osloboditi izraelske zarobljenike, potrebno je, dodaje Ziad, napraviti iskorak kako bi se ublažio pritisak američkih porodica na administraciju predsjednika Bidena i nešto ponudilo američkom narodu pred izbore, osim pritiska na Netanyahua.

Ziad, u svom intervjuu za emisiju “Gaza… Šta dalje”,  smatra da američka administracija, mimo medijskog diskursa, zna da Hamas nije taj koji je zakovao stav po pitanju dogovora, nego je to Netanyahu, kazavši da je Hamas kojim slučajem takav, Amerikanci ne bi uklonili Bennyja Gantza iz ratnog vijeća.

Amerikanci također znaju, smatra on, da Netanyahu predstavlja pravi problem za Izrael kojeg se teško riješiti, te da izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich predstavljaju egzistencijalnu krizu za Izrael.

Efikasan pritisak

Za razliku od Ziadovog mišljenja, dr. Hassan Ayoub, profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu An-Najah, smatra da ponašanje Sjedinjenih Američkih Država sugerira da one i dalje podržavaju Netanyahua, o čemu svjedoči i poziv koji je dobio da se obrati Kongresu u Senatu i Predstavničkom domu 24. jula, po četvrti put. Bijela kuća nije dala nikakav komentar na poziv upućen Netanyahuu, što znači da on ima njenu podršku.

U tom kontekstu, Ayoub je citirao američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena iz Kaira koji je rekao da je Hamas odgovoran za nepostizanje sporazuma. Također je javno pozvao arapske zemlje da izvrše efikasan pritisak, opisujući pokret kao “jedinu prepreku” postizanju sporazuma.

Ayoub ne vjeruje da će Sjedinjene Američke Države napustiti Izrael.

“Odobrile su izraelsku vojnu operaciju u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze i operaciju u Nuseiratu koju su čak i proslavile, iako je operacija rezultirala ubistvom oko 300 Palestinaca”, dodao je. Međutim, profesor političkih nauka na nacionalnom univerzitetu An-Najah ne isključuje mogućnost da Bidenova administracija sklopi jednostrani dogovor s Hamasom kako bi zabilježila uspjeh.

U kontekstu izazova sa kojima se izraelski premijer suočava, posebno nakon ostavke Bennyja Gantza iz Ratnog vijeća, pisac specijaliziran za izraelska pitanja Ehab Jabarin je istakao da raspad Netanyahuove vlade zavisi od ministra odbrane Yoava Gallanta, ako bi pokrenuo prevrat unutar stranke Likud i potpisao zakon o regrutovanju religioznih Jevreja.

Izvor: Al Jazeera