Baltimorski kanal ponovo otvoren za saobraćaj nakon rušenja mosta

Posada je morala ukloniti 50.000 tona olupine, a oko 2.000 spasilačkih ekipa, uključujući stotine stručnjaka iz cijelog svijeta, radilo je na uklanjanju gomila čelika i betona.

Teretni brod je 26. marta ove godine udario u most u Baltimoru, srušivši ga i usmrtivši šestero radnika (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Brodski kanal u luci Baltimore ponovo je otvoren, 11 sedmica nakon što se most Francis Scott Key srušio kada je u njega udario teretni brod, prenosi BBC.

Prolaz je sada “siguran za saobraćaj”, poručili su inženjeri američke vojske.

Glavni kanal blokiran je otkako je potpuno natovareni kontejnerski brod Dali ostao bez pogona i zabio se u nosivi stup mosta Francis Scott Key Bridgea 26. marta, usmrtivši šest ljudi i uzrokujući rušenje mosta u rijeku Patapsco.

Obnova će trajati četiri godine

Inžinjerski korpus Američke vojske ranije je saopćio kako očekuje otvaranje novog kanala prema luci Baltimore do kraja aprila, čime će se osloboditi komercijalni brodovi blokirani srušenim mostom, a potom vratiti pristup luci s punim kapacitetom do kraja maja – što je trenutno slučaj.

Luka Baltimore prva je u Sjedinjenim Američkim Državama po prometu automobila i lakih kamiona te poljoprivrednih i građevinskih mašina, prema statistici države Maryland. Većina tog prometa je obustavljena od nesreće, iako su neki terminali izvan pogođenog područja nastavili s radom.

Posada je morala ukloniti 50.000 tona olupine, a oko 2.000 spasilačkih ekipa, uključujući stotine stručnjaka iz cijelog svijeta, radilo je na uklanjanju gomila čelika i betona, podsjeća Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema riječima zvaničnika države Maryland, obnova mosta trajat će više od četiri godine i koštat će gotovo 1,9 milijardi dolara.

Izvor: Agencije