Von der Leyen uvjerena u drugi mandat na čelu EK-a

Prema djelimičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati 135 i liberali (Renew) 80.

Von der Leyen je istakla da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU-a pokušavaju destabilizirati i oslabiti Evropu (REUTERS/ Piroschka van de Wouw)

Kandidatkinja Evropske narodne stranke za predsjednicu Komisije Ursula von der Leyen uvjerena je da će dobiti novi mandat i potrebnu većinu u novoizabranom Evropskom parlamentu, prenosi Hina.

“Da, uvjerena sam u vezi s novim mandatom, ali, naravno, još je mnogo posla ispred mene”, rekla je Von der Leyen.

Ona je u izjavi nakon objave prvih privremenih rezultata za Evropski parlament izrazila zadovoljstvo uspjehom EPP-a koji i dalje ostaje s najviše zastupnika i “sidro stabilnosti”.

“Ovi izbori su nam poslali dvije poruke, prva je da i dalje postoji centristička većina za snažnu Evropu i to je ključno za stabilnost. Ali, također je istina da je pojačana podrška ekstremima na ljevici i na desnici i zato ovaj rezultat traži još veću odgovornost stranaka centra”, rekla je Von der Leyen, vodeća kandidatkinja EPP-a.

Najavila je da će već od danas kontaktirati i druge dvije vodeće političke grupe, socijaldemokrate i liberale, s kojima želi uspostaviti široku koaliciju za snažnu Evropu. Rekla je da su dobrodošli svi koji su proevropski nastrojeni, koji podržavaju Ukrajinu i vladavinu prava.

Većina za snažnu Evropu

Istakla je da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU-a pokušavaju destabilizirati i oslabiti Evropu.

“To nikada nećemo dopustiti. Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Evropljana želi snažnu Evropu”, rekla je.

Ranije je objavljeno kako su Evropska narodna stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrate i liberali zadržali većinu i u novom sazivu EP-a, prema prvim preliminarnim rezultatima evropskih izbora održanih u nedjelju.

Prema djelimičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati (S&D) 135 i liberali (Renew) 80.

Pitanje izbora čelnika Evropske komisije

Te tri najveće političke grupacije imat će, prema prvim rezultatima, 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417.

Novi saziv EP-a ima 720 zastupnika i za izbor predsjednika Komisije potrebna je natpolovična većina, odnosno 361 zastupnik.

Međutim, zastupnici u Evropskom parlamentu ne glasaju uvijek disciplinirano i dio njih glasa suprotno od većine u svojim zastupničkim klubovima.

Tako je Ursula von der Leyen 2019. imala većinu od samo devet glasova, iako su te tri najveće stranke koje su podržavale njen izbor za predsjednicu Komisije imale uvjerljivu većinu od 417 zastupnika u parlamentu koji je tada imao 705 zastupnika.

Rast krajnje desnice

Stranke ekstremne desnice okupljene u zastupničkom klubu Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), prema prvim rezultatima, imat će 72 zastupnika, tri više nego u prethodnom sazivu.

Zastupnički klub krajnje desnice Identitet i demokratija (ID) imat će 58 zastupnika, devet više nego u prethodnom sazivu.

Zeleni su pali sa 71 na 52 zastupnika dok krajnja ljevica ima 36, jedan mandat manje nego dosad.

Grupa stranaka koje ulaze prvi put u Evropski parlament ili za koje se zasad ne zna kojoj će grupaciji pripadati broji 52 zastupnika. U toj su grupi i zastupnici Alternative za Njemačku (AfD) koja je nedavno izbačena iz kluba krajnje desnice ID-a.

Nezavisnih zastupnika, prema prvim rezultatima, bit će 46, dok ih je do sada bilo 62.

Izvor: Agencije