Pjongjang šalje više balona s otpadom u Južnu Koreju nakon prijetnje Kimove sestre

Kim Yo-jong upozorila na ‘krizu sukoba’ ako Južna Koreja ne prestane s propagandnim programom.

Sjeverna Koreja je posljednjih sedmica ispustila više od 1.000 balona s otpadom na jug [Yonhap/Reuters]

Sjeverna Koreja poslala je još stotine balona s otpadom u Južnu Koreju nakon što je utjecajna sestra Kim Jong-una upozorila Seul da prekine “propagandne aktivnosti” preko njihove granice.

Pjongjang je poslao više od 300 balona s otpadom preko međukorejske granice tokom noći, saopćila je Južnokorejska vojska u ponedjeljak, nakon što je Kim Yo-jong ranije upozorila da emitiranje putem zvučnika stvara “rizik od sukoba”.

“Ovo je uvod u vrlo opasnu situaciju”, poručila je Kim u izjavi koju su u nedjelju prenijeli državni mediji.

Najnoviji baloni nosili su samo otpadni papir i plastiku, rekao je zajednički načelnik Generalštaba (JCS), za razliku od prethodnih koji su nosili nehigijenski materijal poput đubriva, toalet papira i opušaka.

Vojni zvaničnici rekli su da do 8:30 nisu otkrili nijedan balon koji je lebdio u zraku.

Rizičan prijedlog

Južna Koreja nastavila je emitovanje putem zvučnika nekoliko sati ranije kao odgovor na to da je Sjeverna Koreja poslala više od 1.000 balona s otpadom tokom posljednjih sedmica.

Emisije su u prošlosti uključivale međunarodne vijesti i K-pop, sadržaj koji je Kimov režim ograničio.

Seul je obustavio emitovanje 2018. godine tokom perioda međukorejskog zbližavanja koje je inicirao bivši predsjednik Moon Jae-in, prethodnik konzervativnog predsjednika Yoon Seok-yeola.

Pjongjang je saopćio da je pokrenuo kampanju slanja balona u znak odmazde za južnokorejske aktiviste koji su slali letke protiv Sjeverne Koreje i USB stickove ispunjene južnokorejskom muzikom i dramatičnim sadržajima preko granice.

“Seul ne želi vojnu napetost na međukorejskoj granici, a Pjongjang ne želi vanjske informacije koje ugrožavaju legitimitet Kimovog režima”, rekao je Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Ženskom univerzitetu Ewha u Seulu.

“Za obje strane, ‘eskalacija do deeskalacije’ je rizičan prijedlog. Sjeverna Koreja se, možda, preračunala, jer demokratija Južne Koreje ne može jednostavno isključiti lansiranje balona nevladinih organizacija na način na koji bi autokratija očekivala. Pjongjang je navikao da koristi asimetrične taktike u svoju korist, ali u današnjem informatičkom prostoru nadjačavaju ga poruke slobode, ekonomskog uspjeha i K-popa.”

Moguća odmazda

“Ako Republika Koreja simultano baca letke i provocira emitovanjem sa zvučnika, to će nesumnjivo donijeti nove kontraakcije Demokratske Narodne Republike Koreje”, rekla je ranije Kim u izjavi kasno u nedjelju, koju je prenijela državna novinska agencija KCNA, prenosi Reuters.

Južna Koreja je u nedjelju nastavila emitovanje programa preko zvučnika usmjerenih ka Sjevernoj Koreji, navodi njena vojska u saopćenju, dodajući da će poslije upozorenja to učiniti ako Pjongjang nastavi da šalje balone koji nose smeće na jug.

Prethodno je u subotu Sjeverna Koreja poslala oko 330 balona s pričvršćenim smećem. Oko 80 njih palo je preko granice, stoji u saopćenju Vojske Južne Koreje, podsjeća Tanjug.

Južna Koreja je u ponedeljak objavila da je poslano još 310 balona, od kojih je oko 50 palo na njenoj teritoriji.

Pjongjang je počeo slati balone s otpadom i đubrivom preko granice u maju, navodeći da je to odmazda za letke protiv Sjeverne Koreje, koje su bacali južnokorejski aktivisti u okviru propagandne kampanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije