Rusi ulaze u važan ukrajinski grad Časiv Jar

Ruske jurišne trupe nastavljaju s čišćenjem područja kanala, objavila je ruska 98. padobranska divizija na Telegramu.

Rusija ima od 20.000 do 25.000 vojnika koji pokušavaju napasti grad Časiv Jar na istoku Ukrajine i okolna sela (REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii)

Ruske snage napreduju prema ostvarenju svog dugotrajnog cilja zauzimanja strateškog ukrajinskog grada Časiv Jara, prema posljednjim izvještajima obje zaraćene strane.

Časiv Jar smješten je na uzvisini oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele prije godinu dana.

Obje strane ga vide kao potencijalnu polaznu tačku za rusko napredovanje prema ključnim gradovima Kramatorsku i Slovjansku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Probijanje kroz uništena područja

Ukrajinska Pravda citirala je vojni izvor i blogera prema kojima su ruske snage počele okupaciju dijela grada uz kanal.

Ruske jurišne trupe nastavljaju s čišćenjem područja kanala, objavila je ruska 98. padobranska divizija na Telegramu.

Video koji su objavile obje strane prikazuje vojnike kako se probijaju kroz gotovo uništena područja urbanog centra i provjeravaju zgrade.

Predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju u nedjelju nije spomenuo Časiv Jar, nego je rekao da je najteži sektor za odbranu područje oko grada Pokrovska na jugozapadu.

Rusija ima od 20.000 do 25.000 vojnika koji pokušavaju napasti grad Časiv Jar na istoku Ukrajine i okolna sela, saopćila je ranije Ukrajinska vojska, opisujući situaciju u toj oblasti kao tešku.

Zaustavljena ruska ofanziva na Harkiv

Ruska vojna ofanziva oko ukrajinskog grada Harkiva je zaustavljena, izjavio je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, koji to vidi kao posljedicu zelenog svjetla koje je Washington dao Ukrajincima za napad na ciljeve i u samoj Rusiji.

“Sa stanovišta američkog predsjednika (Joea Bidena), u pitanju je samo zdrav razum. Ono što se dešavalo oko Harkiva, ono što je bilo novo posljednjih mjeseci, bila je ruska ofanziva. Nije bilo smisla ne dozvoliti Ukrajincima da napadnu preko granice”, rekao je Jake Sullivan za američku televizijsku mrežu CBS.

Prema njegovim riječima, Biden je dao odobrenje Ukrajincima, a oni su ga primijenili na bojnom polju, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Izvor: Agencije