Rješenje o dvije države: Dokumenti otkrivaju zahtjev SAD-a arapskim saveznicima

Iako američka administracija podržava šire rješenje s dvije države, koje njenih šest arapskih partnera pokušava implementirati, ona ipak smatra da je njihov prijedlog ‘potpuno nerealan’.

Zahtjevi u brojnim zemljama svijeta da se okonča rat u Gazi i kolonizacija Palestine (Anadolija)

Dokumenti do kojih je došao The Times of Israel otkrivaju da su Sjedinjene Američke Države tražile od svojih arapskih saveznika da ne određuju konačni datum za implementaciju rješenja o dvije države nakon završetka rata u Pojasu Gaze.

U tim dokumentima je navedeno da administracija američkog predsjednika Joea Bidena nastoji spriječiti svoje arapske saveznike da iznesu dugoročnu viziju za mirovno rješenje između Izraelaca i Palestinaca nakon završetka rata u Pojasu Gaze te da je zamijene sa užim općim okvirom za koji list potvrđuje da će i njega vlada premijera Benjamina Netanyahua, također, odbiti.

U izvještaju direktora ureda u Sjedinjenim Američkim Državama Jacoba Magida navodi se da Washington od početka godine predvodi kontakt grupu visokih ministara iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Egipta, Jordana i Palestinske vlasti, s ciljem unapređenja plana upravljanja Pojasom Gaze nakon rata.

U aprilu su arapski ministri, na koordinacijskom sastanku kao grupa neovisno od Sjedinjenih Američkih Država, finalizirali formulaciju svoje poslijeratne vizije, koja uključuje trenutno međunarodno priznanje palestinske države, uspostavljanje mirovnih snaga na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu te pokretanje mirovnih pregovora između Izraela i Palestinske samouprave. Ti pregovori trebali bi biti završeni u roku dvije godine, što bi dovelo do prijenosa izraelske kontrole nad prijelazima na Zapadnoj obali na Palestinsku samoupravu, prema procurjelim snimcima ovog prijedloga koji je dobio Washington.

Iako američka administracija podržava šire rješenje o dvije države, koje njenih šest arapskih partnera pokušava implementirati, ona ipak smatra da je njihov prijedlog “potpuno nerealan”, navodi se u izvještaju, pozivajući se na visokorangiranog arapskog diplomatu upoznatog s tim pitanjem.

‘Obećavajući put’

Prema arapskom izvoru, State Department je shvatio da ne može jednostavno odbiti arapski prijedlog bez ponude alternative, pa je formulisao niz principa koji bi mogli poslužiti kao osnova za nastavak razgovora s partnerima na Bliskom Istoku.

Arapski zvaničnik je priznao da inicijativa nije bila glavni prioritet za Bidenovu administraciju koja pridaje mnogo veći značaj postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika koji bi rezultirao okončanjem rata između Izraela i Hamasa.

Međutim, dokument State Departmenta pod nazivom Zajednička izjava o principima za podršku budućnosti mira za Izraelce i Palestince odobrila je Bijela kuća, rekao je američki zvaničnik, dodajući da ga Washington koristi kao osnovu za nastavak razgovora s njenim arapskim saveznicima i na sastancima koje će održati Antony Blinken početkom ove sedmice u Egiptu, Kataru i Jordanu.

Prema izvještaju lista, dokument je vrlo sličan poslijeratnim principima koje je Blinken uspostavio u Tokiju 8. novembra 2023. godine, uprkos nekim dopunama koje su u njega unesene, jer Sjedinjene Američke Države nastoje izaći u susret svojim arapskim saveznicima na način da se nađu na pola puta kako bi, na kraju, zauzeli jedinstven stav.

Dokument, do kojeg je došao The Times of Israel, uključuje deset principa: pozivanje međunarodne zajednice da podrži obnovu Pojasa Gaze, uz otvaranje prijelaza u Pojasu kako bi se osigurao nesmetan protok pomoći, odbacivanje vladavine palestinskih oružanih frakcija u Pojasu Gaze i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze bez ikakvog smanjenja njene teritorije, vojne okupacije ili prisilnog raseljavanja Palestinaca te ponovno ujedinjenje Gaze i Zapadne obale pod vodstvom Palestinske samouprave.

Načela pozivaju na nastavak pregovora o konačnom statusu između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije i podržavaju uspostavljanje “nezavisne, geografski susjedne i održive” palestinske države na osnovu linija razgraničenja od 4. juna 1967, kako je navedeno u Arapskoj mirovnoj inicijativi.

Ti principi, također, razmatraju mogućnost normalizacije odnosa između Izraela i Palestinaca, uz postizanje opipljivog napretka prema rješenju s dvije države, “obećavajućem putu” za postizanje mira i integracije. Isto tako odbacuje jednostrane akcije s obje strane, kao što je “širenje naselja, veličanje terorizma i nasilja”, piše list.

Također, poziva na pridržavanje obećanja postignutih na dva samita održana prošle godine u gradovima Aqabi i Sharm el-Sheiku i poziva Palestinsku samoupravu da provede dalekosežne reforme, “fokusirajući se na dobro upravljanje, transparentnost, borbu protiv korupcije, reformu obrazovanja i socijalne skrbi”.

Izvor: Al Jazeera