Predsjednica Evropskog parlamenta: Rad počinje odmah

Tokom protekla četiri dana moglo je glasati blizu 360 miliona birača iz 27 članica Evropske unije.

Novi parlament održat će svoju inauguralnu sjednicu u Strasbourgu 16. jula, poručila je Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta (REUTERS/Johanna Geron)

Aktualna predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola najavila je u ponedjeljak da će se lideri političkih stranaka u Evropskoj uniji okupiti na svom prvom službenom sastanku u utorak, nakon što su provedeni izbori u cijeloj Uniji.

Metsola je rekla da će novi parlament “odmah početi s radom”. “Već u utorak će se lideri političkih stranaka okupiti na prvom sastanku parlamentarne konferencije predsjednika”, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Između ostalog, trebali bi “preispitati rezultate evropskih izbora s ciljem izbora sljedećeg predsjednika Evropske komisije i dogovoriti vremenski raspored za konstituiranje novog parlamenta”, rekla je Metsola.

“Tokom sljedećih sedmica trebat će se konstituirati političke grupe i formirati većina kako bi se radilo na političkom programu koji će određivati smjer naše EU u narednim godinama”.

“Novi parlament održat će svoju inauguralnu sjednicu u Strasbourgu 16. jula”, poručila je Metsola.

‘Evropa glasala’

“Kao predsjednica ovog parlamenta, ove današnje rezultate vidim kao znak povjerenja naroda, da parlament nastavi voditi evropsku agendu u sljedećih pet godina, ali i kao signal da trebamo još više raditi kako bismo doprli do ljudi. Evropa je glasala. Demokratija je živa i naš će parlament biti konstruktivan i nastavit će raditi za sve Evropljane”, zaključila je.

Završeni su izbori za Evropski parlament. Glasanje je počelo u četvrtak, u Nizozemskoj, u nekim se zemljama glasalo dva dana, a u većini su zemalja evropski izbori održani jučer. Ukupno je u četiri dana moglo glasati oko 360 miliona birača iz 27 članica Evropske unije.

Evropska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati i liberali zadržali su većinu i u novom sazivu Evropskog parlamenta, pokazuju prvi privremeni rezultata evropskih izbora okončanih u nedjelju.

Prema djelomičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati (S&D) 135 i liberali (Renew) 80.

Te tri najveće političke grupe imat će, prema privremenim rezultatima, 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417.

Novi saziv EP-a ima 720 zastupnika i za izbor predsjednika Komisije potrebna je natpolovična većina, odnosno 361 zastupnik.

Izvor: Agencije