Pakistan: U eksploziji bombe poginulo sedam vojnika

Pakistanska vojska navodi da se provodi čišćenje područja kako bi se eliminisali svi prisutni teroristi prisutni u tom području.

Pakistan je zabilježio rast broja terorističkih napada od ponovnog talibanskog zauzimanja Afganistana u augustu 2021. godine (REUTERS/Akhtar Soomro)

Najmanje sedam vojnika pakistanske vojske poginulo je u eksploziji bombe pored puta u nedjelju u sjeverozapadnom dijelu Pakistana, saopćila je vojska.

“Vojno vozilo je naletilo na improviziranu eksplozivnu napravu u okrugu Lakki Marwat u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, koja graniči sa susjednim Afganistanom, a poginulo je sedam vojnika, uključujući kapetana“, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Incident je posljednji u nizu napada usmjerenih na sigurnosne snage, uglavnom u pokrajinama Khyber Pakhtunkhwa i jugozapadnom Balučistanu.

Povećan broj napada

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad, ali Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), krovna organizacija oružanih grupa koje djeluju u Pakistanu, već dugo cilja sigurnosne snage u regiji.

Vojska je u saopćenju navela da se provodi čišćenje kako bi se “eliminisali svi teroristi u tom području”.

“Snage sigurnosti Pakistana su odlučne da eliminišu prijetnju terorizma i takve žrtve naših hrabrih vojnika dodatno jačaju našu odlučnost”, dodaje se.

Pakistan je zabilježio rast broja napada od ponovnog talibanskog zauzimanja Afganistana u augustu 2021. godine.

Islamabad optužuje militante “sa sjedištem u Afganistanu”, lojalne zabranjenom Tehreek-e-Taliban Pakistanu (TTP) za izvođenje napada na koje talibani zatvaraju oči.

Privremena Talibanska vlada u Afganistanu poriče optužbe.

Izvor: Agencije