Macron nakon poraza raspustio parlament i raspisao izbore

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na evropskim je izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon zatvaranja birališta za Evropski parlament u Parizu, u Francuskoj, 9. juna 2024. (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je donio šokantnu odluku da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore kasnije ovoga mjeseca, nakon što je na evropskim izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macron je rekao da su rezultati bili katastrofa za njegovu vladu i da ih ne može ignorisati, piše Reuters.

Le Pen je ubrzo pozdravila Macronovu odluku. “Spremni smo preuzeti vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na nadolazećim nacionalnim izborima”, rekla je na skupu stranke.

Rizičan politički potez

U visokorizičnom političkom manevru, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz ugosti Olimpijske igre, Macron je rekao da će izbori za Narodnu skupštinu održati 30. juna, a drugi krug glasanja će biti 7. jula.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu, piše Reuters.

Predvođen televizičnim 28-godišnjim Jordanom Bardellom, RN je osvojio oko 32 posto glasova na nedjeljnim izborima, znatno više od Macronovih 15 posto. Socijalisti su nadomak Macronu s 14 posto, pokazuju izlazne ankete.

Izvor: Agencije