Kina tvrdi da SAD potiče utrku u naoružanju u Južnom kineskom moru

Odluka SAD-a da rasporedi raketne sisteme srednjeg dometa u tom području uvlači regiju u vrtlog utrke u naoružanju, tvrdi Peking.

Filipini i Kina se spore zbog područja koja su dio filipinskog ekonomskog pojasa. (REUTERS/Adrian Portugal/File Photo)

Sjedinjene Američke Države su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru jer raspoređivanjem svoje vojske izazivaju “vrtlog utrke u naoružanju”, rekao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong.

Nedavni pomorski sporovi između Kine i Filipina, američkog saveznika, pretvorili su strateški jako važno Južno kinesko more u potencijalno žarište sukoba između Washingtona i Pekinga.

“Najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru u ovome trenutku dolazi izvan regije”, rekao je Sun, kako je objavilo njegovo ministarstvo, nakon što je sudjelovao na sastanku na visokom nivou o istočnoazijskoj saradnji u Laosu.

Sun je rekao da američke snage “potiču vojno raspoređivanje i djelovanje u Južnom kineskom moru, potičući i intenzivirajući pomorske sporove i kontradikcije i nanoseći štetu legitimnim pravima i interesima priobalnih zemalja”.

Odluka SAD-a da rasporedi raketne sisteme srednjeg dometa u tom području “uvlači regiju u vrtlog utrke u naoružanju, dovodeći cijelu azijsko-pacifičku regiju u sjenu geopolitičkih sukoba”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina prisvaja gotovo cijelo more

Kina je predana primjerenom rješavanju sporova sa stranama u Južnom kineskom moru pomoću dijaloga, dodao je.

Filipini su u aprilu na sastanku s američkim saveznicima rekli da su odlučni braniti svoja suverena prava u Južnom kineskom moru, optuživši Kinu da eskalira “uznemiravanje” Filipina.

Kina prisvaja gotovo cijelo Južno kinesko more, kojim godišnje prolazi milijarde vrijedna pomorska trgovina, i rasporedila je stotine brodova obalne straže do hiljadu kilometara od kopna kako bi nadgledala vode koje smatra svojom jurisdikcijom.

Filipini i Kina se spore zbog područja koja su dio filipinskog ekonomskog pojasa. Kina redovno optužuje Filipine za povrede svojih prava, a Manila sa saveznicima osuđuje kinesku agresiju. SAD je na strani Filipina.

Izvor: Agencije