Izraelski oficir: Tanka linija je razdvajala povratak talaca u Nuseiratu od neuspjeha

Zvaničnici smatraju da „složenost operacije oslobađanja talaca u Nuseiratu i nasilje koje ju je pratilo govore o izazovima sa kojima se suočava pronalaženje i oslobađanje talaca“.

U subotu je izraelska okupacijska vojska objavila da je pronašla četiri oteta Izraelca na dva mjesta u Nuseiratu u centralnom Pojasu Gaze (REUTERS/Abed Khaled)

Američke novine The Wall Street Journal u ponedjeljak su prenijele riječi jednog izraelskog oficira koji je rekao: „Operacija oslobađanja četiri izraelska taoca u kampu Nuseirat je tankom linijom odvojena od mizernog neuspjeha.“

Izraelski zvaničnici su za ove novine rekli da su „intenzivne borbe umalo spriječile taoce i tim izraelskih specijalnih snaga da se izvuku živi“.

Novine The New York Times prenijele su od izraelskih i američkih zvaničnika: „Operacije spašavanja će biti u izuzetnim slučajevima, a većina preostalih talaca bit će vraćena samo diplomatskim putem.“

Također su od istih zvaničnika prenijele da „nije poznato gdje se nalaze mnogi taoci, a čak i da jeste, misija spašavanja bi u mnogim slučajevima bila nemoguća“.

Zvaničnici smatraju da „složenost operacije oslobađanja talaca u Nuseiratu i nasilje koje ju je pratilo govore o izazovima sa kojima se suočava pronalaženje i oslobađanje talaca“.

Masakr nad Palestincima

Prema ovim novinama, američki i izraelski zvaničnici sugerirali su da će Islamski pokret otpora (Hamas) promijeniti svoju taktiku i „pokušati prebaciti više talaca u tunele i možda negdje izvan dosega izraelskih specijalnih snaga“.

Bivši šef Izraelske vojne obavještajne službe rekao je za novine The New York Times: „Oslobađanje četverice talaca je, u konačnici, taktičko postignuće koje ne mijenja strateški aspekt“, dodajući da „taoci mogu biti spašeni samo kao dio sporazuma o prekidu vatre“.

U subotu je izraelska okupacijska vojska objavila da je pronašla četiri oteta Izraelca na dva mjesta u Nuseiratu u centralnom Pojasu Gaze, istovremeno ubijajući više od 200 Palestinaca i ranjavajući više od 400 njih u masakru koji su počinile okupacijske snage nakon nasilnog artiljerijskog i zračnog bombardiranja kampa Nuseirat, kako su objavili vladini mediji u Gazi.

Nakon toga, Brigade Izz al-Din al-Qassama, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), saopćile su da je izraelska vojska uspjela povratiti neke svoje taoce, ali je i ubila neke od njih tokom ove operacije, pored toga što je počinila užasan masakr nad Palestincima.

Izvor: Al Jazeera