Bugarska nakon izbora ponovno dobija fragmentiran parlament

Iako je GERB bivšeg premijera Borisova osvojio najviše glasova na nedjeljnim izborima, trebat će mu najmanje dva koalicijska partnera da formira vladu.

Borisov na biralištu 9. juna [Stoyan Nenov/Reuters]

Stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) na putu je da osvoji najviše glasova na prijevremenim izborima u Bugarskoj, ali će joj trebati najmanje dva koalicijska partnera da formira vladu.

Sa 64 posto prebrojanih glasova s ​​nedjeljnih izbora, GERB ima veliku prednost sa 23,65 posto osvojenih glasova. To je pokazatelj da rezultati šestih izbora u Bugarskoj u tri godine vjerovatno neće okončati političku nestabilnost koja muči državu posljednjih godina.

Pokret za prava i slobodu (MRF), koji uglavnom predstavlja veliku etničku tursku manjinu s 15,89 posto glasova i prozapadni blok Nastavljamo promjene (PP) sa 15,08 posto su na drugom i trećem mjestu, dok je četvrta ultranacionalistička stranka Preporod (14,33 posto glasova).

Tako će na GERB-u biti zadatak da pokuša sastaviti vladu koja može provesti prijeko potrebne reforme kako bi se Bugarska bolje učvrstila u Evropskoj uniji. Do glasanja je došlo raspadom koalicije koju su činili GERB i PP u martu, a koja je trajala samo devet mjeseci zbog rasprava, između ostalog, zbog reformi pravosuđa.

“Niko ne postiže uspjeh bez priznavanja da su mu pomogli drugi. Priznajemo i potvrđujemo ovu pomoć sa zahvalnošću. Hvala, GERB! Hvala svima vama koji ste nas podržali!”, napisao je Borisov na svojoj Facebook stranici nakon što su objavljene izlazne ankete.

Politička nestabilnost i krhke vlade

Borisov je vodio državu više od decenije prije nego što je izgubio vlast 2021. godine u jeku velikih protesta protiv korupcije. Zbog toga je Bugarska došla u stanje političke nestabilnosti, s krhkim koalicijskim vladama koje stalno propadaju.

Prethodne vlade nisu bile u stanju “održati koaliciju na okupu, a kamoli riješiti probleme poput ekonomske i demografske krize”, ističe Al Jazeerina novinarka Um-e-Kulsoom Shariff.

Sve ovo je dovelo do jačanja nepovjerenja i zamora. Odaziv na nedjeljne izbore bio je najniži od kraja komunizma u Bugarskoj, sa samo 30 posto ljudi na biralištima.

“Umorni smo od izbora i želimo malo stabilnosti i prosperiteta za državu”, rekla je Margarita Semerdžijeva, 72-godišnja penzionerka, novinskoj agenciji AFP ispred biračkog mjesta u glavnom gradu Sofiji.

Nedjeljno glasanje održavalo se uz izbore za bugarske zastupnike u Evropskom parlamentu, na kojima je GERB, također, dobio najveću podršku.

Izvor: Al Jazeera i agencije