Blinken pozvao da se izvrši pritisak na Hamas kako bi prihvatio sporazum o razmjeni zarobljenika

Blinken je rekao da je i Izrael prihvatio Bidenov prijedlog, iako to izraelska vlada nije javno objavila.

Blinken je turneju po Bliskom istoku započeo u Egiptu, a nakon toga je otputovao u Izrael (Amr Nabil/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao je bliskoistočne zemlje da izvrše pritisak na Hamas da prihvati prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena o prekidu rata u Gazi, prenosi Hina.

“Moja poruka vladama i ljudima u regiji je: želite li prekid vatre, pritisnite Hamas da kaže ‘da'”, rekao je Blinken prije nego što je napustio Egipat, prenosi dpa.

“Ako želite prekinuti strašne patnje Palestinaca u Gazi, prisilite Hamas da kaže ‘da”. Ako želite da se taoci vrate kućama, pritisnite Hamas da kaže ‘da'”, dodao je.

Zemlje u regiji i diljem svijeta su podržale plan u tri faze, a jedina strana koja nije rekla ‘da’ je Hamas, naglasio je Blinken.

Rekao je da je i Izrael prihvatio Bidenov prijedlog, iako to izraelska vlada nije javno objavila.

Izraelski čelnici, uključujući premijera Netanyahua, do sada su dali kontradiktorne poruke o prijedlogu koji je objavio SAD, a Netanyahu je rekao da svaki dogovor ipak mora omogućiti Izraelu da iskorijeni Hamas.

Blinken je u ponedjeljak doputovao u Kairo na sastanak s predsjednikom Abdelom-Fatahom al-Sisijem na počte svoje bliskoistočne turneje čiji je cilj posredovanje u okončanju tekućeg rata u Gazi između Izraela i Hamasa.

Nakon Egipta, Blinken će posjetiti Izrael. Očekuje se da će njegova turneja također uključiti Jordan i Katar i trajati do srijede.

Iz Egipta u Izrael

Visoki zvaničnik Washingtona u ponedjeljak je doputovao u Egipat, odakle će potom istog dana otići u Izrael. Ovo je početak njegove osme turneje po regiji u isto toliko mjeseci, a nastavit će je u Jordanu i Kataru. Tokom obilaska bliskoistočne regije tražit će podršku za najnoviji nacrt sporazuma o prekidu vatre koji je predsjednik Joe Biden predstavio prije deset dana, a za koji se SAD, također, nada da će ga staviti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a (VSUN).

Dok će vršiti pritisak za usvajanje prijedloga prekida vatre, šef američke diplomatije trebao bi razgovarati o ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah s Egiptom, vitalne tačke za isporuke pomoći u Gazu, koju je Izrael zauzeo usred svoje kopnene invazije na jug enklave prošlog mjeseca.

Kategoričan i trajan

Biden je 31. maja iznio prijedlog u tri faze za postizanje primirja u Pojasu Gaze, za koji je rekao da ga je predstavio Izrael. Međutim, ni Izrael ni Hamas nisu u potpunosti podržali plan, a pregovori su u toku.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri pozvao je u ponedjeljak SAD da izvrši pritisak na Izrael da obustavi rat.

“Pozivamo američku administraciju da izvrši pritisak na okupaciju kako bi zaustavila rat u Gazi, a pokret Hamas je spreman pozitivno se odnositi prema svakoj inicijativi koja osigurava kraj rata”, rekao je.

Prijedlog uključuje razmjenu palestinskih zarobljenika s izraelskim zatvorenicima, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca u njihove domove širom enklave i plan obnove teritorije čiji je najveći dio uništen od 7. oktobra.

U Gazi je od početka rata ubijeno više od 37.000 Palestinaca, a ranjeno oko 84.000, uglavnom žena i djece.

Blinkenova turneja se dešava u trenutku kada Washington radi na više nacrta rezolucije koju namjerava staviti na glasanje u VSUN-u kako bi podržao prijedlog.

Al Jazeerin novinar Shihab Rattansi iz Washingtona DC javlja kako se posljednja verzija prijedloga na neke značajne načine razlikuje od prethodnih pokušaja.

“Prije svega, izričito se navodi kako je Izrael prihvatio sporazum o prekidu vatre. Prethodna verzija samo je govorila da je sporazum o prekidu vatre prihvatljiv za Izrael”, istakao je.

Također se izričito navodi da će se svaki prekid vatre nastaviti nakon šest sedmica i obnavljati sve dok traju pregovori.

“Ali to još nije kategorički trajni prekid vatre. To je ono što neki članovi Vijeća sigurnosti žele”, rekao je Rattansi.

Nastavak bombardiranja

Blinkenovo putovanje se dešava dva dana nakon što je izraelska vojska ubila najmanje 274 Palestinca i ranila još 698 u Nuseiratu u centralnoj Gazi, u okviru operacije koja je dovela do oslobađanja četiri Izraelca iz zarobljeništva Hamasa.

Hamas tvrdi kako su još tri neimenovana zarobljenika, uključujući jednog s američkim državljanstvom, ubile izraelske snage tokom napada, što je Izrael negirao.

U međuvremenu je izraelska vojska nastavila bombardirati mjesta širom Gaze. Izvještavajući iz Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, Al Jazeerina novinarka Hind Khoudary rekla je da tijela ubijenih i dalje pristižu u bolnicu Al-Aqsa te kako postoji opasnost da će jedina bolnica koja radi u tom području biti preplavljena žrtvama.

Kasno u nedjelju Benny Gantz je objavio da podnosi ostavku na mjesto izraelskog ministra Ratnog kabineta. Iako taj potez vjerovatno neće odmah ugroziti Netanyahuovu administraciju, učinit će ga još više ovisnim o saveznicima s krajnje desnice.

Blinken se već susreo s Gantzom tokom posjete Izraelu, ali nije jasno je li posjeta zakazana i za ponedjeljak.

Osma regionalna turneja američkog diplomate od početka rata, također, dolazi u vrijeme dok ključaju napetosti u graničnim borbama između Izraela i Hezbollaha, a obje strane signaliziraju da su spremne za rat nakon osam mjeseci graničnih borbi.

Izvor: Al Jazeera