Bjelorusija učestvuje u ruskim vježbama razmještanja taktičkog nuklearnog oružja

Prva faza vježbi održana je u južnoj Rusiji prošlog mjeseca, što je, kako su nuklearni analitičari naveli, Putinov signal upozorenja kako bi odvratio Zapad od dubljeg miješanja u rat u Ukrajini.

Ruski vojnici tokom prve faze vojnih vježbi, uključujući praktičnu obuku u pripremi i upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja, na nepoznatoj lokaciji u ruskom Južnom vojnom okrugu 21. maja 2024. (Ministarstvo odbrane Rusije via Reuters)

Vlasti Bjelorusije su u ponedjeljak saopćile kako vojska ove istočnoevropske države učestvuje u drugoj fazi ruskih vježbi koje je naredio predsjednik Vladimir Putin za uvježbavanje razmještanja taktičkog nuklearnog oružja, prenosi agencija Reuters.

Prva faza vježbi održana je u južnoj Rusiji prošlog mjeseca, što je, kako su nuklearni analitičari naveli, Putinov signal upozorenja kako bi odvratio Zapad od dubljeg miješanja u rat u Ukrajini.

Suhi bjeloruski barut

Bjeloruski ministar odbrane general pukovnik Viktor Krenin rekao je kako su vježbe proaktivna mjera za “povećanje naše spremnosti za korištenje takozvanog oružja za odmazdu”.

“Sada smo odlučniji više nego ikad prije odgovoriti na sve prijetnje koje bi mogle biti postavljene našoj državi i saveznoj državi između Rusije i Bjelorusije”, rekao je, ali nije naveo gdje se vježbe održavaju niti o kojim je vrstama naoružanja riječ. Bjelorusija graniči s tri države članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) – Poljskom, Litvanijom i Latvijom.

“Nemamo cilj stvarati bilo kakvu napetost u regionalnim sigurnosnim pitanjima. Ne projiciramo relevantne vojne prijetnje na treće zemlje ili bilo koga drugoga”, dodao je Krenin. “Mi smo miroljubiva država, ne prijetimo i ne tražimo sukob ni s kim, ali ćemo svoj barut držati suhim!”

Putin i bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko objavili su prošle godine da Rusija premješta dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju. To su bojeve glave dizajnirane za korištenje u borbi, za razliku od dugometnog strateškog oružja namijenjenog uništenju cijelih neprijateljskih gradova, piše Reuters.

Neki zapadni analitičari vjeruju da je taktičko nuklearno oružje dobilo veću važnost u razmišljanjima Moskve od početka rata u Ukrajini, gdje su se njene konvencionalne snage borile u prve dvije godine.

Prijetnje Pariza i Londona

U teoriji, upotreba takvog oružja mogla bi izazvati šok na Zapadu bez nužnog poticanja potpunog nuklearnog rata, iako bi rizik od pokretanja ciklusa eskalacije bio ogroman. Od prvog dana rata, Putin je više puta upozoravao Zapad na veličinu i snagu ruskog nuklearnog arsenala.

Iz Rusije nije bilo direktnih  informacija o vježbama s Bjelorusijom, iako je zvanična Moskva ranije najavila da će se one održati.

Prva faza prošlog mjeseca održana je u regiji Aktubinsk u južnoj Rusiji, prema geolokaciji koju je potvrdio Reuters, a uključivala je rakete Iskander i Kinžal.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je prošlog mjeseca kako se nada da će vježbe “ohladiti usijane glave u zapadnim prijestolnicama” nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio mogućnost slanja evropskih trupa da se bore protiv Moskve u Ukrajini, a britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Kijev ima pravo koristiti oružje koje je dostavio London za napad na ciljeve unutar Rusije.

Izvor: Agencije