Zbog napada migranata na vojnike Poljska poslala specijalce prema Bjelorusiji

Poljska je, poslije učestalih napada na vojnike i graničare, poslala komandose i specijalnu policiju kao pojačanja na svoju granicu sa Bjelorusijom i Rusijom.

Migranti koju pokušavaju da se probiju kroz ogradu visoku 5,5 metara na granici sa Bjelorusijom, napali su noževima ili polomljenim staklenim flašama četvoricu poljskih vojnika (Arkadiusz Stankiewicz / Agencja Wyborcza via Reuters)

Poljska je poslije učestalih napada na vojnike i graničare, kao pojačanja na svoju granicu sa Bjelorusijom i Rusijom, poslala komandose i specijalnu policiju, obučene i opremljene za rastjerivanje agresivnih demonstracija, objavio je ministar odbrane Władysław Kosiniak-Kamysz.

“Mjesecima smo svjedoci intenziviranja pokušaja osoba, koje ne žele uopšte da kod nas dobiju azil već su oruđe specijalnih službi Bjelorusije i Rusije, da pređu granicu. Sve češći su banditski napadi na poljske vojnike, graničare i policajce”, kazao je ministar.

Samo tokom ove sedmice migranti koji pokušavaju da se probiju kroz ogradu visoku 5,5 metara na granici sa Bjelorusijom, napali su noževima ili polomljenim staklenim flašama, kroz ogradu, četvoricu poljskih vojnika koji su prevezeni, sa povredama, hitno u bolnicu.

“Na granici su vojnici iz 25. desantne brigade. U njoj su najbolji komandosi, crvene beretke, vojnici sa najvećim iskustvom iz misija u Afganistanu, Iraku i na Kosovu. Šaljemo dodatne snage, policajce obučene i opremljene za borbu sa masama”, kazao je poljski ministar odbrane.

Kršenje zakona nelegalnim prelaskom granice

On je podsjetio da se nelegalnim prelaskom granice krši zakon ali da je fizički napad na graničare nedopustiv i da svi koji to čine moraju da računaju na odgovor poljske strane.

Premijer Donald Tusk je poslije prvog ranjavanja vojnika nožem poručio da vojnici i graničari u slučaju takvih fizičkih napada imaju pravo da primijene sva sredstva sile koja imaju.

Povodom eskalacije nasilja i pokušaja izbjeglica i migranata da se silom probiju preko granice iz Bjelorusije, ali i lažne vijesti o mobilizaciji 200.000 Poljaka da ih pošalju u Ukrajinu, koju su hakeri objavili na stranicama poljske agencije PAP kada su joj upali u sistem, ministar Kosiniak-Kamysz izjavio je da je Poljska ovih dana izložena najjačem hibridnom napadu iz Rusije i Belorusije do sada.

“Takvi izgredi imaju cilj da izazovu osjećaj haosa i panike. Moramo da budemo otporni na takve stvari. Molim vas, nemojte vjerovati lažnim profilima koji su stvoreni za to da siju pometnju. Tokom prošle godine imali smo 80.000 sajber napada, ove godine može ih biti nekoliko puta više”, kazao je Kosiniak-Kamysz.

Pritisak dezinformacijama

Poljski premijer Donald Tusk, ali i evropska komesarka Vjera Jourova, optužili su Rusiju za upad na sajt PAP-a.

“Vidimo da se posljednjih sedmica pojačao pritisak dezinformacijama na Poljsku. Dezinformacije o mobilizaciji jesu nešto što smo očekivali, što smo predvidjeli. Upotrebljene su te vijesti o mobilizaciji još pred izbore u Slovačkoj tako da nisam iznenađena”, kazala je Jourova tokom posjete SAD-u.

Žrtva hakerskog upada sa lažnim vijestima bila je nedavno i češka novinska agencija ČTK kojoj su u aprilu hakeri napali sajt, ali nisu uspjeli da uđu u sam sistem i servis iz kog korisnici preuzimaju vijesti. Ipak su objavili lažnu vijest da je češka obavještajna služba spriječila atentat na novog slovačkog predsjednika Petra Pellegrinija.

Poljska takođe istražuje seriju podmetnutih požara posljednjih sedmica širom zemlje do kojih dolazi pred junske izbore za Evropski parlament i u njima traži, kako mediji navode, “eventualni ruski trag”.

Izvor: Agencije