Veliki ruski zračni napad oštetio ukrajinsku energetsku infrastrukturu u pet regija

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je 35 od 53 ruske rakete i 46 od 47 ruskih dronova, rekao je komandant zračnih snaga.

Rusija je posljednjih mjeseci pojačala svoja bombardiranja ukrajinske elektroenergetske infrastrukture (Alina Smutko / Reuters)

Rusija je pokrenula veliki napad projektilima i bespilotnim letjelicama, oštetivši energetske objekte u pet regija širom Ukrajine, potvrdili su zvaničnici.

Ukrajinski nacionalni operater mreže Ukrenergo objavio je da su u napadu oštećeni energetski objekti u istočnom Donjecku, jugoistočnom Zaporožju i Dnjepropetrovsku, središnjoj regiji Kirovohrad i regiji Ivano-Frankivsk na zapadu, prenosi Hina.

“Rusi su izveli još jedan udar na ukrajinska energetska postrojenja. Od marta to je već šesti masovni, složeni raketni i bespilotni napad na civilnu energetsku infrastrukturu”, saopćio je Ukrenergo.

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je 35 od 53 ruske rakete i 46 od 47 ruskih dronova, rekao je komandant zračnih snaga.

Pogođene dvije termoelektrane

Od marta, Rusija je pojačala svoja bombardiranja ukrajinske elektroenergetske infrastrukture, onesposobivši većinu proizvodnje termo i hidroelektrana, uzrokujući nestanke struje i gurajući uvoz električne energije na rekordne nivoe.

DTEK, najveća ukrajinska privatna kompanija za proizvodnju energije, potvrdila je da su tokom napada njene dvije termoelektrane pogođene i da je oprema “ozbiljno oštećena”.

Regionalni zvaničnici izvijestili su da vatrogasci gase požare na nekoliko mjesta nakon udara. Zasad nema izvještaja o žrtvama.

Izvor: Agencije