Trump u 24 sata nakon presude dobio gotovo 53 miliona dolara donacija

Donald Trump proglašen je krivim za krivotvorenje dokumenata sa ciljem prikrivanja isplate za šutnju Stormy Daniels, zvijezde filmova za odrasle, uoči izbora 2016. godine.

Njujorška porota proglasila je Trumpa krivim po sve 34 tačke optužnice, čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kazneno djelo (Brendan McDermid / Reuters)

Kampanja republikanskog kandidata Donalda Trumpa objavila je kako je, u prvih 24 sata nakon što je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata, prikupila više od 50 miliona dolara donacija, javlja Hina.

„To je više od dva miliona dolara po satu […] Unutar nekoliko minuta nakon proglašenja presude naš sistem za donacije bio je preplavljen podrškom. Uprkos nekoliko prekida rada zbog prevelikog prometa, Trump je uspio prikupiti 34,8 miliona dolara malih donacija”, saopćili su savjetnici kampanje Chris LaCivita i Susie Wiles.

Do petka navečer po američkom vremenu taj se iznos popeo na 52,8 miliona dolara, prenosi agencija France Presse.

Iznos zabilježen ujutro bio je dvostruko veći od uobičajenog dnevnog prihoda na WinRedu, republikanskoj platformi za donacije. Gotovo 30 posto njih stiglo je od novih donatora.

Porota proglasila Trumpa krivim

Bivši američki predsjednik Donald Trump, kandidat republikanaca za izbore u novembru, u četvrtak je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata sa ciljem prikrivanja isplate za šutnju Stormy Daniels, zvijezde filmova za odrasle, uoči izbora 2016. godine.

Njujorška porota proglasila je Trumpa krivim po sve 34 tačke optužnice, čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kazneno djelo.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako ostali osuđeni za takva djela često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne.

Izvor: Agencije