Sjeverna Koreja južnom susjedu šalje balone sa smećem

Pjongjang je ove sedmice već poslao stotine balona s otpadom što je južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik nazvao ‘nezamislivim’ ponašanjem.

Sjeverna Koreja šalje balone sa smećem i prljavštinom preko granice s Južnom Korejom (Yonhap via Reuters)

Sjeverna Koreja šalje balone sa smećem i prljavštinom preko granice s Južnom Korejom, objavila je južnokorejska vojska, upozorivši građane da ne diraju balone i njihov sadržaj ako na njih naiđu.

Pjongjang je ove sedmice već poslao stotine balona s otpadom što je južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik nazvao “nezamislivim” ponašanjem, prenosi Hina.

Južna Koreja zatražila je od stanovnika da ne dotiču balone i da prijave vlastima ako na njih naiđu, kaže se u saopćenju.

Baloni nosili fekalije

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su “neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije”.

Ministar obrane Sjeverne Koreje najavio je u nedjelju da će ta zemlja upotrijebiti “snažnu moć samoodbrane” i upozorio da će gomila otpada i prljavštine biti poslana na jug, kao odgovor na “prljave stvari” koje se šalju iz Južne Koreje.

On je time mislio na višegodišnji običaj aktivista iz Južne Koreje koji šalju balone s lecima kojima se kritiziraju lideri Sjeverne Koreje ili s muzičkim USB-ovima.

Izvor: Agencije