Psihijatrica: Svijet doživljava indirektnu traumu zbog genocida u Gazi

Rušilački izraelski rat u Pojasu Gaze ima bolan utjecaj na narode širom svijeta, ističe Rania Awaad, profesorica kliničke psihijatrije sa Univerziteta Stanford.

Izraelska agresija na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ostavila je za sobom više od 117.000 poginulih i ranjenih Palestinaca (Majdi Fathi / NurPhoto via Getty Images)

Rania Awaad, profesorica kliničke psihijatrije na Univerzitetu Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže da će se posljedice genocida kroz koji prolazi narod u Gazi prenositi generacijama, dodajući da su čak i osobe koje su pratile dešavanja izdaleka pogođene ovakvom situacijom u vidu indirektne traume.

Profesorica Awaad je za agenciju Anadolija rekla da rušilački izraelski rat u Pojasu Gaze ima bolan utjecaj na narode širom svijeta.

Awaad, koja je i direktorica Laboratorije za mentalno zdravlje i islamsku psihologiju na Univerzitetu Stanford, ukazala je na potrebu pravljenja razlike između Palestinaca koji zaista doživljavaju psihološke posljedice i onih koji tome svjedoče izdaleka.

Zastrašujući prizori

Spomenula je kako ljudi širom svijeta sada gledaju zastrašujuće prizore iz Gaze preko svojih mobilnih telefona, kompjutera i tableta, napominjući da živimo u vremenu kada se bukvalno pred našim očima vrši genocid, što se nikada ranije nije dešavalo.

“Iako smo daleko, suočavamo se sa onim što se zove indirektna trauma, što znači da kada gledate dešavanja izdaleka i proživljavate te trenutke, također proživljavate traumu”, dodala je. “Istina je da postoji ogroman šok u Gazi i Palestini, ali šok s kojim se suočavamo također je stvaran i treba se pozabaviti tim pitanjem”.

Izraelska agresija na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ostavila je za sobom više od 117.000 poginulih i ranjenih Palestinaca, većinom žena i djece, a otprilike 10.000 osoba se vodi kao nestalo. Rat je doveo i do ogromnih razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije