Priče iz Haaretza i sumnja na zdravlje izraelske ‘demokratije’

Uposlenik poznatog izraelskog lista kaže kako mu je visoki zvaničnik rekao da će ‘snositi posljedice’ ako objavi priču.

Cohen je bio šef Mossada od 2016. do 2021. u prethodnom mandatu Netanyahua kao premijera [Gali Tibbon/AFP via Getty Images]

Izraelski list Haaretz objavio je dva uzastopna teksta koji su doveli u sumnju izraelske demokratske norme.

Prvo je objavljeno mišljenje Jonathana Pollaka o naredbi kojom se medijima sprječava da raspravljaju o “administrativnom pritvoru”, sistemu prema kojem izraelske snage drže Palestince na neodređeno vrijeme bez optužbe ili pravnog postupka.

Potom je Haaretz objavio priču u kojoj je detaljno opisano kako ga je izraelska Vlada prije dvije godine spriječila da objavi istragu koristeći “vanredne ovlasti” i prijetnje. Ova je priča kasnije postala predmetom eksplozivnog izvještaja magazina +972 i Guardiana, u kojem se navodi da je izraelska obavještajna agencija Mossad pokušala zastrašiti tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Zatamnjivanje/redigiranje istine

Osoblje Haaretza namjerno je označilo mišljenje kao “redigirano”.

Naslov je glasio: “Izraelski razlog za pritvor: …”, a sve iza dvotačke bilo je zaklonjeno crnim kvadratima koji podsjećaju na crni marker koji su koristili stari cenzori.

I tako se članak nastavlja kroz opisivanje nevolja Palestinaca uhapšenih u neselektivnu izraelsku mrežu koja radije drži ogroman broj ljudi na neodređeno vrijeme nego da slijedi zakonski postupak.

Gdje god se pisac pozivao na policijske izjave ili bilo šta u vezi s postupkom ili nejasnim optužbama, crne mrlje su se ponovo pojavljivale, frustrirajući čitatelja i podsjećajući ga na opasnosti cenzure.

Jonathan Pollak je dugogodišnji izraelski anticionistički aktivist koji je imao nekoliko sukoba s izraelskim sigurnosnim establišmentom. Hapšen je nekoliko puta u i najmanje četiri puta osuđivan zbog optužbi povezanih sa protestima.

Njegovo posljednje hapšenje bilo je januara 2023. godine, pod optužbom da je bacao kamenje na džip granične policije. Kako se bližio datum njegovog suđenja, poduzeo je neobičan korak tražeći da mu se suđenje ne održi na civilnom nego na vojnom sudu, pravosudnom sistemu koji je svake godine nametnut hiljadama Palestinaca.

Izloženost u teškom trenutku za Izrael

U članku Gur Megidda, Haaretz je priznao kako je bio spreman objaviti priču o navodnom pritisku Mossada na tužitelja Međunarodnog krivičnog suda još prije dvije godine.

Umjesto toga, u Megiddoovom je članku napisano: “Službenici izraelske Vlade upotrijebili su hitne ovlasti kako bi spriječili objavljivanje priče u to vrijeme”. To je otkriće pojačalo optužbe da izraelskom premijeru Benjamin Netanyahu nije problem podrivati slobode izraelskih medija kako bi blokirao “štetne priče”.

Megiddo, koji je bio autor ranije istrage, rekao je kako je, prije nego što je objavio tu istragu, primio poziv od visokog sigurnosnog zvaničnika koji ga je pozvao u svoj ured.

Tokom sastanka mu je rečeno kako će, ako objavi, “snositi posljedice i upoznati sobe za ispitivanje izraelskih sigurnosnih vlasti iznutra”, rekao je.

Mossad i tužiteljica ICC-a

Tekst +972 i Guardiana, objavljen u utorak, fokusiran je na tvrdnje da je tadašnji šef Mossada Yossi Cohen pokušao iznuditi tadašnju tužiteljicu ICC-a Fatou Bensouda, kako bi je prisilio da odustane od istrage o navodnim ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Palestini.

“Jedno od ključnih otkrića istrage bilo bi prije mnogo vremena poznato čitateljima Haaretza da je Izrael demokratska država za kakvu se predstavlja”, rekao je Megiddo.

“Sada je afera razotkrivena u teškom trenutku za Izrael. Umjesto da bude razotkrivena u izraelskim novinama, istraga se sada pojavila u novinama s globalnim tiražom. Umjesto da se bori s pričom za vrijeme mira, sada se mora baviti njome usred rata.”

Cohenov tajni kontakt kako bi vršio pritiska na Bensoudu dogodio se u godinama koje su prethodile njenoj odluci da otvori službenu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijama, navodi se u izvještaju Guardiana.

Khanovi ‘razumni razlozi’

Prošle sedmice je Bensoudin nasljednik Karim Khan podnio je zahtjev za nalog za hapšenje Netanyahua djelimično na osnovu te istrage pokrenute 2021. godine.

Khan je objavio da njegov ured ima “razumne razloge” vjerovati da Netanyahu i njegov sadašnji ministar odbrane Yoav Gallant snose “kaznenu odgovornost” za “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

U objavi na X je Esther Solomon, glavna urednica Haaretza, opisala je Megiddovu priču kao “jezivu”.

Niall Stanage, saradnik urednika američkih političkih novina The Hill, opisao je izvještaj kao “novi obrat u Mossadovom zastrašivanju ICC-a”.

Kenneth Roth, bivši izvršni direktor Human Rights Watcha, rekao je da je “zasluga” Bensoude što je, uprkos izraelskim prijetnjama, “otvorila službenu istragu protiv Izraela u martu 2021. dok joj je mandat završavao, a ne da to prepusti svome nasljedniku”.

Izvor: Al Jazeera i agencije