Orban: Moramo spriječiti Evropu da uđe u rat sa Rusijom

Mađarski premijer je ocijenio da se danas Evropa sprema za rat, te da se svakodnevno stotine milijardi eura prelijevaju u Ukrajinu i postavlja nuklearno oružje usred Evrope.

'Nećemo u rat i nećemo ginuti za druge na stranom tlu', poručio je Orban (Arpad Kurucz / Anadolu via Getty Images)

Mađarska želi spriječiti Evropu da uđe u rat sa Rusijom, izjavio je premijer Viktor Orban na skupu “Marš mira” u Budimpešti i poručio da Mađari neće ginuti za druge, prenosi Tanjug.

“Pred nama je ogroman zadatak kakav nikada nismo imali. Moramo spriječiti Evropu da stupi u rat koji će je dovesti do uništenja”, poručio je Orban na skupu u u znak podrške politici Vlade Mađarske protiv širenja sukoba u Ukrajini.

On je ocijenio da se danas Evropa sprema za rat, da se svakodnevno stotine milijardi eura prelijevaju u Ukrajinu, te se postavlja nuklearno oružje usred Evrope.

“Izgleda da nema kočnice u proratnom vozu, a mašinovođa je poludio”, rekao je Orban i dodao da se mora povući kočnica za hitne situacije da bi bar oni koji to žele mogli da izađu i ostanu van rata.

Mađarska jača nego ikad u 100 godina

Orban je govorio i o tome kako je Mađarska sada jača nego ikad u posljednjih 100 godina, da predstavlja mirno i snažno ostrvo usred Evrope, ali da se postavlja ključno pitanje hoće li odustati od mira.

“Nećemo u rat i nećemo ginuti za druge na stranom tlu”, poručio je Orban, prenosi mađarski portal Index.

On je dodao da se ne smije dozvoliti realizacija opasnih planova EU i NATO-a za koje tvrdi da vode širenju sukoba Ukrajini i pozvao građane da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje se zalažu za mir, a ne rat.

“Gdje god rat nastupi, nema spasa. Rat te obuzima, ne možeš mu izbjeći, ne možeš se od njega sakriti. Jedini protivotrov za rat je mir. Ostati van rata i sačuvati Mađarsku kao ostrvo mira, to je naša misija”, poručio je Orban.

Izvor: Agencije