Izlazne ankete: Modijeva koalicija osvaja većinu na izborima u Indiji

Sažetak dviju izlaznih anketa predviđa da bi vladajući Nacionalni demokratski savez (NDA) mogao osvojiti više od 350 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 543 člana.

Savez indijskog premijera Narendre Modija koji predvodi stranka Bharatiya Janata (BJP) vjerovatno će osvojiti većinu na općim izborima završenim u subotu [Rajesh Kumar Singh / AP]

Savez indijskog premijera Narendre Modija, koji predvodi stranka Bharatiya Janata (BJP), vjerovatno će osvojiti većinu na općim izborima u Indiji završenim u subotu, rezultati su sažetka izlaznih anketa što ih je objavio informativni kanal NDTV.

Sažetak dviju izlaznih anketa predviđa da bi vladajući Nacionalni demokratski savez (NDA) mogao osvojiti više od 350 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 543 člana i gdje su za većinu potrebna 272 mjesta.

NDA je na izborima 2019. osvojio 353 mjesta u parlamentu.

Predviđa se da će opozicioni savez INDIA koji predvodi Kongresna stranka Rahula Gandhija osvojiti više od 120 mjesta.

Treba uzeti u obzir da izlazne ankete u Indiji često imaju neujednačene rezultate i da su nerijetko signalizirale pogrešne izborne rezultate, naglašava Reuters.

Teško iznijeti precizne podatke

Analitičari smatraju da je vrlo teško iznijeti precizne rezultate u tako velikoj i raznolikoj zemlji. Opozicija rezultate izlaznih anketa odbacuje.

Na ovogodišnjim je izborima pravo glasa imalo gotovo milijardu ljudi. Izbori su se odvijali u sedam faza, počeli su 19. aprila, te završili u subotu. Izborna komisija najavljuje rezultate za 4. jun.

Pobijedi li Modi (73) bit će tek drugi premijer, nakon Jawaharlala Nehrua, koji je osvojio tri uzastopna mandata.

Izuzetno visoke temperature

Ankete prije izbora pokazale su da će BJP lako zadržati većinu na izborima, no stranka je naišla na učinkovitu kampanju saveza INDIA, što je navelo na pomisao da bi izborna utrka mogla biti tijesna.

Umor mnogobrojnih birača ove su godine pojačale izuzetno visoke ljetne temperature s neuobičajeno jakim toplinskim valovima, pri čemu su od posljedica visokih temperatura umrle najmanje 33 osobe, među kojima i 20-ak izbornih zvaničnika.

U subotu su u mnogim dijelovima Indije u kojima se održavaju izbori iznosile i 48 stepeni.

Prethodna istraživanja pokazala su da su glavne brige birača u toj većinski hinduističkoj zemlji s 1,4 milijarde stanovnika – nezaposlenost i inflacija.

Izvor: Agencije