Bombardiranje je promijenilo izgled Rafaha

Satelitski snimci pokazuju da su šatori nestali, a neke zgrade bile izložene zračnim napadima kada je Izrael napao ono što smatra posljednjim uporištem Hamasa u Gazi.

Palestinci napuštaju Rafah u potrazi za sigurnjim mjestom [Mahmoud Issa / Reuters]

Strane novine fokusirale su se na nastavak izraelske kopnene invazije na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, uprkos odluci najvišeg međunarodnog suda da je prekine, te donose informacije kako je intenzivno izraelsko bombardiranje izazvalo promjenu izgleda tog grada na granici s Egiptom.

The New York Times navodi da postoji konsenzus među pravnim stručnjacima da je nemoguće da Izrael nastavi napad na Rafah, a da ne prekrši nalog Međunarodnog suda pravde.

Novine su ukazale na to da postoji veliko neslaganje oko toga šta s pravnog aspekta Izrael može učiniti. „Svi trenutni indikatori upućuju na nastavak izraelskog napada, a to nije u skladu s odlukom suda”, navodi se u tekstu američkog dnevnika.

U istom kontekstu, Financial Times navodi da je izraelska kampanja protiv Hamasa ovog mjeseca izazvala ponovnu transformaciju grada Rafah.

Prema napisima, satelitski snimci pokazuju da su šatori nestali, a neke zgrade bile izložene zračnim napadima kada je Izrael napao ono što smatra posljednjim uporištem Hamasa u Gazi. To ukazuje da je Izrael izveo napad uprkos upozorenjima svojih saveznika.

Sporazum o razmjeni talaca

Haaretz prenosi odgovor američkog zvaničnika na izjavu izraelskog zvaničnika da će se rat u Gazi nastaviti još najmanje sedam mjeseci.

„Ne može se reći: ‘Prvo ćemo eliminirati Hamas, a zatim zaključiti sporazum’, jer Izrael ne može čekati sedam mjeseci da se postigne sporazum o razmjeni taoca s Hamasom“, rekao je taj zvaničnik.

The Wall Street Journal citira informirane izvore koji su rekli da je rijetki događaj razmjene vatre od prošlog ponedjeljka između izraelskih snaga i egipatske vojske na granici doveo do ubistva dva egipatska vojnika.

U drugom kontekstu, francuske novine Le Monde navele su da suspenzija Sporazuma o pridruživanju, koji služi kao osnova za bilateralne odnose EU i Izraela, dijeli Evropljane i pretvara se u gorući problem u Briselu zbog višestrukih kršenja međunarodnog humanitarnog prava koje je počinila izraelska vojska, kao i zbog evropske izborne kampanje 10 dana prije datuma izbora.

Povodom priznavanja Palestine od strane evropskih zemalja, Politico je objavio članak norveškog premijera Jonasa Gahra Storea u kojem je rekao da je „palestinska država osnovni uslov za postizanje trajnog mira u regiji“.

„Od sporazuma iz Osla prije 30 godina opći princip je bio da će priznavanje Palestine doći nakon mirovnog sporazuma. Međutim, svi vidimo da se taj princip ne može sprovesti, tako da više ne možemo čekati da se prvo sukob riješi“, napisao je Store.

Izvor: Agencije