Izraelski doseljenici svojataju islamsko svetište na Zapadnoj obali

Izraelske snage su zatvorile trgovine i sve ulaze u općinu Kifl Haris, nakon čega su opkolile njen centar da bi osigurale ulazak doseljenika.

Izraelski vojnici tokom patrole u Nablusu (AFP)

Stotine ekstremističkih doseljenika su pod zaštitom izraelskih snaga upale u jednu općinu u provinciji Salfit na okupiranoj Zapadnoj obali, dok je izraelska vojska nastavila racije, prepade i rušenja domova u mnogim mjestima Zapadne obale.

Lokalni izvori izvijestili su Al Jazeeru da su izraelske okupacijske snage zatvorile trgovine i sve ulaze u općinu Kifl Haris (sjeverno od grada Salfita) te spriječile stanovnike da uđu i izađu, nakon čega su opkolili njen centar da bi osigurali ulazak doseljenika koji se spremaju da uđu u islamsko svetište kako bi u njemu obavili talmudske obrede.

U općini Kifl Haris su svetišta Joshue, Zunnuna i Zulkifla, za koja izraelski doseljenici tvrde da su jevrejska, dok stanovnici općine i historičari negiraju ove navode i kažu da je riječ o svetištima muslimana u kojima se oni mole od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Dopisnik Al Jazeere u Okupiranom Jerusalemu rekao je da su velike snage izraelske vojske i policije upale u izbjeglički kamp Shu'fat.

U Betlehemu, južno od Jerusalema, izraelske okupacijske snage su buldožerima i vozilima srušile jednu kuću u izgradnji u mjestu Jofa Aziz pod izgovorom da nemaju dozvolu za gradnju.

Također su srušile dvije kuće koje pripadaju dvjema palestinskim porodicama u mjestu Marj al-Ghizlan u blizini Betlehema. Palestinske platforme su prenosile snimke koji dokumentiraju rušenje ove dvije kuće buldožerima izraelskih snaga.

U Jeninu na sjeveru Zapadne obale okupacijske snage su upale u grad Qabatiyu sa vojnim vozilima i buldožerom te patrolirale ulicama grada.

Hapšenja i racije

U Hebronu na jugu Zapadne obale okupacijske snage su upale u gradove Yattu i Halhul te uhapsile jednog stanovnika čiju su kuću srušile prije dva dana. Izvele su racije i pretrese domova u različitim dijelovima grada Halhul.

U Ramallahu, sjeverno od Jerusalema, okupacijske snage su upale u grad Burqu na istoku i četvrt Umm al-Sharayet u gradu Al-Bireh na sjeveru.

U Nablusu na sjeveru Zapadne obale scene koje su emitovale lokalne palestinske platforme pokazale su da brojna vozila koja pripadaju izraelskim snagama upadaju u sjeverno planinsko područje i u stambenu zgradu.

Istovremeno s ratom u Pojasu Gaze, Izrael je pojačao svoje operacije na Zapadnoj obali, u kojima je, osim hapšenja, do utorka ubijeno 497 ljudi i ranjeno oko 4.950, prema podacima Palestinskog ministarstva zdravstva.

Izvor: Al Jazeera