EU će zaradom od zamrznute ruske imovine kupiti oružje za Ukrajinu

Istakavši da će taj novac učiniti Ukrajinu i Evropu sigurnijima, predsjednica Evropske komisije je dodala kako to ima i snažnu simboliku.

Zemlje Evropske unije zamrznule su blizu 200 milijardi eura Ruske centralne banke zbog rata u Ukrajini (Johanna Geron / Reuters)

Zemlje Evropske unije odlučile su iskoristiti zaradu od zamrznute ruske imovine za podršku odbrani Ukrajine.

“Ambasadori zemalja EU-a načelno su se složili o mjerama u vezi s vanrednim prihodima koji proizlaze iz zamrznute ruske imovine”, stoji na službenom profilu Belgije, predsjedavajuće EU-om, prenosi Anadolija.

U objavi na društvenim mrežama navedeno je da će novac dobijen od ruske imovine poslužiti za podršku oporavku Ukrajine i vojnoj odbrani.

“Pozdravljam politički dogovor o našem prijedlogu da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za Ukrajinu”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

‘Ukrajina i Evropa sigurnije’

Istakavši da će ovaj novac učiniti Ukrajinu i Evropu sigurnijima, Von der Leyen je dodala kako to ima i snažnu simboliku.

Zemlje Evropske unije zamrznule su blizu dvjesto milijardi eura Ruske centralne banke zbog rata u Ukrajini. Finansijske institucije koje drže rusku imovinu ostvaruju značajan profit, reinvestirajući je kako ona dospijeva.

Oko 180 milijardi eura rezervi Ruske centralne banke koje je zamrznuo EU drži Euroclear, belgijski pružatelj usluga kliringa i skrbništva nad vrijednosnim papirima.

Dok se imovina institucije u njenom bilansu brzo povećava, Euroclear ostvaruje velike iznose prihoda od kamata. Euroclear je tako prošle godine zaradio više od tri milijarde eura prihoda od kamata na rusku imovinu koja je zamrznuta zbog sankcija EU-a.

Izvor: Agencije