Burns u Kairu, Washington se nada ‘premoštavanju jaza’ između Hamasa i Izraela

U Kairu su nastavljeni pregovori u prisustvu svih relevantnih strana dok Amerika gaji optimizam u pogledu mogućnosti postizanja dogovora.

Burns je u srijedu stigao u posjetu Izraelu, čiji program nije javno obznanjen (Nathan Posner/Anadolu Agency)

Američka mreža CNN citirala je izvor koji je rekao da se direktor Američke centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns vratio iz Tel Aviva u Kairo, gdje se nastavljaju pregovori kako bi se postigao dogovor o izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Izvor iz CIA-e izjavio je za Al Jazeeru da se Burns sastao s izraelskim dužnosnicima u srijedu u Izraelu, između ostalog i s premijerom Benjaminom Netanyahuom i Davidom Barneom, šefom Mossada (izraelske obavještajne službe zadužene za djelovanje u inozemstvu) i Ronenom Barom, šefom Shin Beta (izraelske službe zadužene za unutrašnju sigurnost).

Burns je stigao u posjetu Izraelu u srijedu, čiji program nije javno objavljen, nakon što je učestvovao u pregovorima o sporazumu o razmjeni zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa uz katarsko i egipatsko posredovanje u Kairu.

Izraelske novine Haaretz navode, pozivajući se na istaknutog izraelskog dužnosnika – ne navodeći njegovo ime – da su dvije strane tokom sastanka, koji je održan u Netanyahuovom uredu u okupiranom Jerusalemu, razgovarale o mogućnosti da Izrael zaustavi svoje operacije u gradu Rafahu, u zamjenu za oslobađanje izraelskih zarobljenika u Gazi.

Premostiti jaz

Bijela kuća je saopćila da se nastavljaju pregovori o mogućem sporazumu o Gazi, te da se jaz između dvije strane može premostiti. U izjavi se dodaje da je postizanje “dogovora o taocima” glavni prioritet administracije predsjednika Joea Bidena i da bi to moglo dovesti do prekida vatre.

Neimenovani izraelski dužnosnik kaže da još postoje velike praznine u pregovorima te da odgovor Hamasa prelazi izraelske crvene linije.

Izraelski informativni internetski portal Walla citirao je drugog izraelskog dužnosnika čije ime, također, nije spomenuto, koji je rekao da još postoje velike praznine u pregovorima u vezi sa sporazumom o zarobljenicima u Gazi.

U srijedu su u Kairu nastavljeni pregovori u prisustvu svih relevantnih strana dok Amerika gaji optimizam u pogledu mogućnosti postizanja dogovora.

Hamas je u ponedjeljak saopćio da odobrava predloženi sporazum u tri faze za prekid vatre u Gazi i razmjenu zarobljenika i zatvorenika, s tim da je izraelski dužnosnik izjavio da je predloženi sporazum neprihvatljiv za Izrael zbog “ublažavanja” njegovih odredbi.

Izvor: Agencije