Duwairi: Saradnja američkih univerziteta i Izraela doprinosi stradavanju Gaze

Studenti u SAD-u i dalje protestuju, tražeći prekid rata u Pojasu Gaze, akademski bojkot Izraela te povlačenje investicija s univerziteta koji snabdijevaju Izrael oružjem i tehnologijom.

Demonstracije bi mogle rezultirati tek malom promjenom obima i vrste investicija, smatra vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi (Brian Snyder/Reuters)

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da saradnja američkih univerziteta i instituta sa izraelskom vojskom doprinosi velikom broju mrtvih i ranjenih u Pojasu Gaze.

Al-Duwairi je za Al Jazeeru govorio o direktnoj saradnji američkih univerziteta i univerziteta u Tel Avivu na razvoju programa i istraživanja za okupacijsku vojsku te o indirektnoj saradnji vojnih institucija u Izraelu i američkih proizvodnih kompanija.

Naveo je primjer američke kompanije Lockheed Martin, koja proizvodi avione F-16 i F-35 i kompanije Caterpillar koja proizvodi buldožer D-9, ističući da je oprema koju su te dvije kompanije isporučivale Izraelu imala značajnu ulogu u uništavanju Gaze i ubijanju više od 34 hiljade civila, od kojih je više od 14 hiljada djece, kao i ranjavanju više od 75 hiljada civila.

Brojna hapšenja

Ukazao je na saradnju američkih univerziteta i instituta sa Izraelom u oblasti proizvodnje optičkih mehanizama i senzora koji su korišteni na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze za uzimanje otisaka prstiju i prikupljanje informacija o Palestincima, što je dovelo do hapšenja mnogih od njih.

Al-Duwairi je za odnos između američkih univerziteta i instituta sa Izraelom rekao da je složen i umanjio je mogućnost utjecaja trenutnih studentskih demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama na obim saradnje i ulaganja između njih. Rekao je da bi demonstracije mogle rezultirati tek malom promjenom obima i vrste investicija.

Strateški stručnjak smatra da će studentske demonstracije u SAD-u imati utjecaja na obim investicija i vojnih istraživanja između američkih univerziteta i vojnih institucija u Izraelu ako se one rašire, kao što se dogodilo 1968. godine s demonstracijama zbog osude Vijetnamskog rata.

Važno je napomenuti da studenti u SAD-u i dalje protestuju, tražeći prekid rata u Pojasu Gaze, akademski bojkot Izraela, povlačenje investicija s univerziteta koji snabdijevaju Izrael oružjem i tehnologijom te prekid zajedničkih istraživanja s Ministarstvom odbrane Izraela.

Izvor: Al Jazeera