Optimizam u pogledu priznavanja Palestine u Ujedinjenim narodima

Palestina trenutno ima status države posmatrača, što predstavlja stvarno priznanje države nakon rezolucije koju je usvojila Generalna skupština 2012. godine.

Očekuje se da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro glasati o priznavanju Palestine (Shutterstock)

Reuters je izvijestio kako se očekuje da će Generalna skupština Ujedinjenih naroda u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom se priznaje podobnost Palestine za punopravno članstvo u Svjetskoj organizaciji te da Vijeće sigurnosti preporučuje da se ponovno razmotri pozitivan odgovor na to pitane.

S druge strane, u ponedjeljak je izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima Gilad Erdan osudio nacrt rezolucije, rekavši da je u suprotnosti s Poveljom Ujedinjenih naroda te da će Palestincima dati dodatna državna prava.

Kandidatura za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima zahtijeva odobrenje 15-članog Vijeća sigurnosti, a zatim i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Neke diplomate kažu da će Generalna skupština, koja se sastoji od 193 člana, vjerovatno podržati palestinsku kandidaturu, ali bi u nacrt mogle biti unesene izmjene nakon što su neke diplomate izrazile zabrinutost trenutnim tekstom, koji Palestincima daje dodatna prava i privilegije, uz punopravno članstvo. Kažu da bi to moglo predstavljati presedan za druge, navodeći primjere Kosova i Tajvana.

Novine Izrael Today sugerirale su jučer da će većina država članica UN-a priznati Palestinsku državu. Prema novinama, u Izraelu postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućnosti da Generalna skupština Ujedinjenih naroda donese jednostranu odluku za priznavanje Palestinske države, a koja bi dvotrećinskom većinom mogla biti usvojena.

Američki strahovi

Prema američkom zakonu, Washington ne može finansirati nijednu organizaciju UN-a koja daje punopravno članstvo bilo kom entitetu koji nema “univerzalno priznate karakteristike” države.

Washington je 18. aprila 2024. iskoristio pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi spriječio izdavanje rezolucije koja bi otvorila vrata za punopravno članstvo Palestinske države u Ujedinjenim narodima.

Sjedinjene Američke Države su 2011. prestale finansirati Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) nakon što je Palestincima dala punopravno članstvo.

Nate Evans, glasnogovornik američkog ambasadora u Ujedinjenim narodima, rekao je da je američki stav put ka uspostavljanju Palestinske države kroz direktne pregovore.

“Svjesni smo nacrta rezolucije i naglašavamo našu zabrinutost zbog bilo kakvog nastojanja da se entitetima pruže određene beneficije, dok postoje neodgovorena pitanja o tome da li Palestinci trenutno ispunjavaju uslove predviđene Poveljom”, dodao je.

Palestina trenutno ima status države posmatrača, što predstavlja stvarno priznanje države nakon rezolucije koju je usvojila Generalna skupština 2012. godine.

Palestinski predstavnik pri Ujedinjenim narodima još nije dao komentar o njenim nastojanjima.

Prošle sedmice je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao kako se očekuje da će jedan broj članica EU-a priznati Palestinsku državu do kraja maja.

Borrell nije naveo imena tih zemalja, ali se vjeruje da su to Španija, Irska, Malta i Slovenija jer su te zemlje u martu objavile da namjeravaju zajednički priznati Palestinsku državu.

Napori Palestinaca da steknu punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima dolaze sedam mjeseci nakon izbijanja izraelskog rata u Pojasu Gaze, u vrijeme kada Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što Ujedinjeni narodi smatraju nezakonitim.

Izvor: Al Jazeera i agencije