Le Monde o zatvaranju Al Jazeere u Izraelu: Sloboda medija je napadnuta sa svih strana

Prakse gušenja medija obično su karakteristične za autoritarne režime, piše francuski list.

Netanyahu je opisao Al Jazeeru kao 'huškački kanal' (Arafat Barbakh/Reuters)

Francuski list Le Monde navodi da odluka Izraelske vlade, donesena dva dana nakon Svjetskog dana slobode medija, o prekidanju emitiranja programa Al Jazeere pod optužbom da ugrožava sigurnost zemlje predstavlja uznemirujući napad na slobodu medija, te da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija moraju više protestirati zbog toga.

List je u svom uvodniku objasnio da je Izraelska vlada jednoglasno odlučila ućutkati informativni kanal Al Jazeeru pod izgovorom očuvanja sigurnosti zemlje. Odluku je pratila zapljena opreme i trenutni prekid emitiranja programa na period od 45 dana, koji je moguće produžiti, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nazvao kanal “terorističkim”.

Le Monde je naglasio da su takve prakse obično karakteristične za autoritarne režime koji ne toleriraju glasove neslaganja s njima. List smatra da je još alarmantinije to što ”demokratska zemlja” poput Izraela učestvuje u ovom sveobuhvatnom napadu na slobodu informiranja.

Zabrinjavajuća stvar

Bijela kuća i Evropska unija smatrale su da je usvajanje zakona ogromnom većinom u Knessetu 1. aprila, kojim se dozvoljava ova zabrana, ”zabrinjavajuća stvar”, navodi francuski list.

Sjedinjene Američke Države, kao ni Evropska unija, nisu se mnogo bunile zbog izraelske zabrane pristupa stranim medijima u Pojasu Gaze tokom razornog rata koji se tamo vodi, zbog čega je prisustvo Al Jazeerinih ekipa na mjestu događaja bilo neprocjenjivo.

Reakcija Amerikanaca i Evropljana na istrebljenje palestinskih novinara u Gazi nije bila dugog vijeka, bez obzira što su 2. maja palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi odlikovani UNESCO-vom Svjetskom nagradom za slobodu medija, dodaje Le Monde.

Novine su spomenule da je organizacija Reporteri bez granica primijetila da više od 50 posto svjetske populacije živi na teritorijama na kojima “bavljenje novinarskom profesijom znači riskirati svoj život ili slobodu”, a da pet od deset najnaseljenijih zemalja na planeti podliježe ovom režimu, posebno u izbornim periodima.

Izvor: Agencije