Škotska ima novog premijera, drugog u posljednjih sedam dana

John Swinney, novi predsjednik škotske vlade, dolazi na mjesto Humze Yousafa koji je prošle sedmice podnio ostavku.

John Swinney novi škotski premijer (Robert Perry/EPA-EFE)

John Swinney, novi predsjednik škotske stranke SNP, izabran je u utorak u škotskom parlamentu za novog predsjednika škotske vlade umjesto Humze Yousafa.

Dan nakon što ga je naslijedio na čelu stranke, koja podržava nezavisnost Škotske, Swinney, 60-godišnji politički veteran i dugogodišnji drugi čovjek vlade, postao je treći škotski premijer u nešto više od godinu dana, prenosi Hina, pozivajući se na navode AFP-a.

Dolazi na mjesto 39-godišnjeg Humze Yousafa koji je prošle sedmice podnio ostavku nakon što je raspustio koaliciju sa Zelenima. Oni su se u utorak suzdržali od glasanja.

Nije iznenađenje

Swinneyev izbor nije iznenađenje. Dobio je 64 od 129 glasova u parlamentu u kojem Škotska nacionalna stranka ima veliku prednost pred opozicionim strankama, ali nema apsolutnu većinu. Još mora prisegnuti na Vrhovnom sudu.

Yousaf je ranije tokom dana službeno podnio ostavku u pismu britanskom kralju Karlu III. Na vlasti je bio 13 mjeseci, nakon Nicole Sturgeon.

Bio je najmlađi škotski premijer i prvi iz redova nacionalne manjine.

“Kao mladi musliman, rođen i odrastao u Škotskoj, nikada nisam ni sanjao da bih jednog dana mogao dobiti privilegij voditi svoju zemlju”, napisao je.

Škotski parlament odgovoran je za mnogobrojna područja uključujući zdravstvo i obrazovanje, a za vanjsku politiku i odbranu nadležan je London.

Borba za nezavisnost

John Swinney bio je od 2014. do 2023. godine potpredsjednik vlade u mandatu Nicole Sturgeon. Dužnost je napustio kada je ona podnijela ostavku. SNP je vodio od 2000. do 2004., kada je stranka bila u opoziciji.

Dio opozicije optužuje SNP, koji je na vlasti od 2007. godine, da prednost daje borbi za nezavisnost na račun svakodnevnog života građana, no Swinney je u ponedjeljak obećao da će se fokusirati na “ekonomiju, zapoljšavanje, životne troškove” te na zdravstveni sistem, obrazovanje i klimatsku krizu.

Naglasio je i da želi da Škotska postane nezavisna. Međutim, takve ambicije za sada su u slijepoj ulici nakon što je britanski Vrhovni sud krajem 2022. godine presudio da samo Vlada Velike Britanije može dati dozvolu za novi referendum.

Zadnji referendum 2014. godine nije uspio.

Izvor: Agencije