Poljski premijer za jačanje odbrambenih sposobnosti EU

Evropa mora biti spremna na situaciju u kojoj se niti jedna sila neće usuditi na nju dići ruku, smatra Donald Tusk.

Tusk je pozvao zemlje EU-a da povećaju izdvajanje za odbranu za najmanje 100 milijardi eura (Marcin Obara / EPA)

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da bi Evropa morala povećati svoje odbrambene sposobnosti kako bi izbjegla sukobe i bila sigurnija te je ponovo pozvao na razvoj zajedničkog evropskog sistema protuzračne odbrane.

Poljska je prošle godine na odbranu izdvojila gotovo četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u cilju jačanja vlastitih vojnih kapaciteta.

Tusk je na Evropskom ekonomskom kongresu u Katovicama, na jugu Poljske, pozvao zemlje EU-a da povećaju izdvajanje za odbranu za najmanje 100 milijardi eura, prenosi Hina, poyivajući se na Reuters.

“Evropa mora biti spremna u narednih desetak mjeseci i narednih pet godina na situaciju u kojoj se niti jedna sila neće usuditi na nju dići ruku”, rekao je Tusk.

Više izdvajanja za odbranu

“Velika količina novca (za evropsku sigurnost) će odgurnuti rat od evropskih granica na duže vrijeme, možda i trajno”, smatra Tusk, ponavljajući potrebu za zajedničkim sistemom protuzračne odbrane.

“Moramo moći braniti svoje nebo”, poručio je Tusk.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen složila se da Evropa mora više izdvajati za odbranu i obećala da će, ukoliko ostane na čelu Komisije, predložiti nove projekte na području odbrane.

Ona je ranije  predložila imenovanje stalnog evropskog povjerenika za odbranu.

Izvor: Agencije