Le Temps: Nova luka u Gazi izaziva sumnje

Američki vojni zvaničnici potvrdili su da SAD neće slati snage na teren, stoga luku mora osigurati izraelska vojska.

Pogled iz zraka na privremenu luku koja se gradi kako bi se osigurao ulazak humanitarne pomoći u Gazu (Fotografiju je na društvenim mrežama objavila Centralna komanda SAD-a 30. aprila 2024.)

Švicarski list Le Temps navodi da skupa i složena nova plutajuća luka u Gazi, na čijem završetku naporno rade stotine američkih vojnika, koja bi trebala omogućiti isporuku hitne pomoći za dva miliona stanovnika, izaziva strah od dodatne izraelske kontrole nad devastiranim Pojasom.

List, u izvještaju koji je potpisao Luis Lema, piše da su američki vojni zvaničnici rekli da će biti potrebno samo nekoliko dana prije nego što nova luka, koja je građena od nule na zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena, postane “spremna za korištenje”.

Pisac je upitao: “Je li vrijeme da se počnu veliki projekti u Gazi?”, ističući da je početni trošak projekta luke, koja bi trebala da bude privremena, SAD procijenio na 320 miliona dolara.

Pisac je naveo da je izraelska vojska sravnila sa zemljom oko 28 hektara i buldožerom srušila pogođena stambena područja kako bi omogućila rad i obezbijedila potreban materijal za izgradnju luke.

Međutim, prema Liminim riječima, Palestinci su spomenuli mogućnost prisutnosti ljudskih ostataka u mostu preko kojeg će prelaziti humanitarna pomoć, jer Palestinsko ministarstvo zdravlja procjenjuje da je oko 10.000 tijela još zatrpano pod ruševinama uništenih kuća u različitim dijelovima Gaze.

Okupacijska vojska

Američki vojni zvaničnici potvrdili su da Sjedinjene Američke Države neće slati snage na teren tokom ili nakon radova, stoga izraelska vojska mora omogućiti sigurnost objekata.

Hamas je – prema listu – odbio tu saradnju, a istaknuti član pokreta je potvrdio svoje protivljenje bilo kakvom nepalestinskom prisustvu u Gazi, “bilo na moru ili na kopnu”, smatrajući ga “okupatorskom snagom”.

Međutim, američke snage nastavljaju sklapati ogromnu plutajuću platformu oko deset kilometara od obale. Izraelci bi trebali pregledati svu robu koja stigne s Kipra u novu luku, odakle će se prevoziti kamionima.

Međutim, izvođenje ovakvih poslova – prema pisanju lista – izaziva velike sumnje kod humanitarnih organizacija, pogotovo što se količina pomoći koja ulazi u Gazu preko prelaza Rafah i Kerem Shalom na jugu već nekoliko sedmica povećava, pored prelaza Erez – Beit Hanoun, koji koriste konvoji od srijede. Humanitarni radnici osuđuju Izraelce koji zabranjuju prolaz velikog broja konvoja prema Gazi.

Šef humanitarnih poslova Ujedinjenih naroda Martin Griffiths spomenuo je mogućnost povezanosti otvaranja ovog morskog koridora i izraelskog vojnog napada na Rafah u južnom Pojasu Gaze, gdje trenutno boravi milion i po Palestinaca.

Koridor Netzarim

Neki, prema pisanju lista, idu i dalje od ovoga, jer se nova luka u izgradnji nalazi na kraju onoga što je izraelska vojska nazvala “Koridor Netzarim”, koji Pojas Gaze dijeli na dva dijela, dok su okolna područja “očišćena” kako bi se ostavio slobodan prolaz za oklopna vozila, čime bi bili omogućeni vojni manevri.

Lex Takkenberg, bivši službenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad za izbjeglice (UNRWA), istakao je da “u normalnim okolnostima, da je svrha ove nove luke isključivo humanitarna, Ujedinjeni narodi bi bili odgovorni za njeno upravljanje, uključujući i njegovu sigurnost”, ali pod izgovorom da osigura ovaj američki projekat, Izrael će izgraditi vojnu bazu kojom bi se kompletiralo formiranje koridora Netzarim.

Izvor: Agencije