Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo okončanje misije u Iraku

Misija je uspostavljena 2003. poslije invazije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama kada je svrgnut Saddam Hussein

Rezolucijom, čiji sponzor je bio SAD, traži se od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da pripremi plan za zatvaranje misije UN-a u Iraku (Reuters /Eduardo Munoz)

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je danas glasalo da se završi UN-ova politička misija u Iraku uspostavljena 2003. godine poslije invazije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama kada je svrgnut Saddam Hussein, prenosi Beta.

Misija je uspostavljena da koordinira postkonfliktnim humanitarnim aktivnostima i rekonstrukcijom, te da pomogne pri vraćanju reprezentativne vlade u ovoj bliskoistočnoj državi.

Vlada Iraka zatražila je od Vijeća sigurnosti, u pismu 8. maja, da zatvori misiju do kraja 2025. godine i ovom rezolucijom se to podržava.

Borba protiv ISIL-a

Rezolucijom se produžava mandat Misije UN za pomoć Iraku (UNAMI) za konačnih 19 mjeseci do 31. decembra 2025. godine, kada će njen rad potpuno prestati.

Rezolucijom, čiji sponzor je bio SAD, traži se od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da pripremi plan za prelazni period i zatvaranje misije u konsultacijama sa iračkom Vladom do 31. decembra ove godine tako da UNAMI može početi prebacivati svoje zadatke i povlačiti osoblje i imovinu.

Vijeće sigurnosti je saopćilo kako podržava iračke napore ka stabilizaciji uključujući borbu protiv oružanih grupa ISIL i Al-Qaede, te njihovih pridruženih članica.

Izvor: Agencije