Stoltenberg: Ukrajina ima pravo napadati legitimne vojne ciljeve unutar Rusije

Najmanje tri osobe ubijene su u ruskom napadu na ukrajinski Harkiv, a 16 ih je ranjeno.

'Rusija je počela rat i prekršila međunarodno pravo', rekao Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a (Press služba ukrajinskog predsjednika/REUTERS)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije.

“Ukrajina mora biti u stanju da uzvrati udarac i da se brani. To je dio prava na samoodbranu”, rekao je Stoltenberg prije sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u češkoj prijestolnici Pragu, prenosi Anadolija.

Istakavši da je Rusija počela rat i prekršila međunarodno pravo, šef NATO-a rekao je da Rusija nastavlja dodatno produbljivati eskalaciju cijele situacije, jer je otvorila novi front na sjeveroistočnoj granici.

“Ono što sam mnogo puta rekao je da moramo zapamtiti da je ovo agresija. Rusija je napala drugu zemlju, prekršila međunarodno pravo, napala Ukrajinu i ona ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i pravo na napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije”, dodao je Stoltenberg.

Istakao je da je granica na liniji fronta “manje-više ista”, dodajući da je pravo Ukrajine na samoodbranu, uključujući pravo da napada na vojne ciljeve unutar Rusije, još nužnije zbog novih ruskih napada na Harkiv.

U Pragu se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

‘Približavanje ratu’

“Svaka sedmica nas približava ratu, a Evropa sebi, možda, približava ruske snage finansiranjem ukrajinskih napada na rusko tlo”, upozorio je u petak Viktor Orban, mađarski premijer, komentirajući izjavu Stoltenberga da “Ukrajina, osim samoodbrane, ima pravo koristiti oružje koje je donirao Zapad za napad na Rusiju”, prenosi Tanjug, pozivajući se na MTI.

Ukazao je da je Rusija jasno stavila do znanja da će njene trupe napredovati sve dok ne osiguranju teritoriju svoje zemlje i upozorio da podrška Ukrajini u napadima na rusko tlo “nosi rizik približavanja ruskih snaga nama”.

Smatra kako evropski lideri moraju biti izloženi pritisku kako bi donijeli odluke u korist mira, a da proratne političare treba ”otjerati”.

”Hajde da preuzmemo inicijativu i pustimo da dođe do prekida vatre i pregovora prije nego što se nađemo usred velikog evropskog rata“, nastavio je Orban.

Dodaje da Mađarska ne planira ponovno uvesti obavezni vojni rok i poručio da se Brisel neće pitati o tome jer je, prema njegovim riječima, “neprihvatljivo da drugi donose odluke o mađarskoj krvi”.

Više žrtava

Najmanje tri osobe ubijene su u ruskom napadu na ukrajinski Harkiv, a 16 ih je ranjeno.

Ruske su rakete pogodile tri lokacije u Harkivu, ističu lokalni zvaničnici rano u petak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je da su ruske snage koristile tehniku ​​”dvostrukog dodira” kao što se dogodilo u nedavnim napadima, izvodeći drugi udar ubrzo nakon napada na određeno mjesto.

Šef policije u Harkivu Volodimir Timoško u izjavi za lokalne medije navodi da su projektili pogodili stambenu zgradu, trgovinu u trospratnici i krojačku radnju.

Sinehubov je naveo i kako je najmanje dvoje djece među ranjenima u napadu koji se dogodio oko ponoći po lokalnom vremenu, upozorivši da postoji mogućnost da su neki ljudi ostali zarobljeni ispod ruševina.

Izvor: Agencije