Šta čeka Trumpa nakon historijske presude

Ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima, presuda mu neće onemogućiti preuzimanje dužnosti u januaru 2025. godine.

Trump će čekati do 11. jula da sazna kakva će mu kazna biti izrečena (REUTERS/Andrew Kelly)

Iako je Donald Trump u četvrtak postao prvi bivši američki predsjednik koji je krivično osuđen, republikanski milijarder će moći nastaviti svoju predizbornu kampanju za ponovni ulazak u Bijelu kuću, jer Ustav Sjedinjenih Američkih Država ne zabranjuje ranije osuđivanim da obavljaju funkciju predsjednika.

Jedna od ironija ovog suđenja je da je republikanski kandidat – koji je bio onemogućen voditi svakodnevne predizborne kampanje, jer je morao prisustvovati sudskim sjednicama od početka 15. aprila, četiri dana sedmično, otprilike – sebi povratio punu slobodu sa osuđujućom presudom najmanje do 11. jula, datuma izricanja kazne.

Datum izricanja kazne Trumpu pada samo četiri dana prije konferencije na kojoj će kontroverzni milijarder biti zvanično imenovan za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima zakazanim za 5. novembar.

Sudija je Trumpovom timu odbrane dao rok do 13. juna da iznese odbranu prije izricanja kazne, a javnom tužilaštvu do 27. istog mjeseca da odgovori na njihove argumente.

Tokom konferencije za novinare, na kojoj je pozdravio osuđujuću presudu koju je donijela porota, javni tužilac Alvin Bragg je rekao da je “porota kazala što je imala” kada je okrivljenog proglasila krivim po svim tačkama optužnice, napominjući da je 12 članova porote jednoglasno donijelo odluku da optuženog osude “po 34 tačke u vezi s velikom računovodstvenom prevarom”, s ciljem prikrivanja namjere falsifikovanja izbora 2016”.

Koje bi sankcije mogle biti nametnute Trumpu?

Trumpu teoretski prijeti zatvorska kazna, jer zakon u državi New York kažnjava falsifikovanja knjigovodstvene dokumentacije s maksimalno četiri godine zatvora. Međutim, ova kazna može biti preinačena ako osuđenik nema krivični dosije, što je slučaj i s Trumpom koji će na izricanju kazne imati 78 godina.

S obzirom na krivični dosije osuđenika, sudija mu može uz novčanu kaznu izreći i uslovnu kaznu zatvora ili obavljanje društveno korisnog rada.

U svakom slučaju, Trump ima mjesec dana da obavijesti pravosuđe o svojoj namjeri da se žali na presudu, a zatim nekoliko mjeseci da to učini i službeno.

Advokat Todd Blanche, Trumpov glavni branilac u ovom slučaju, najavio je da će se tim odbrane žaliti na presudu “što je prije moguće”.

“U New Yorku procedura nalaže da se prvo izrekne kazna, a onda ćemo se žaliti”, rekao je Blanche za CNN.

Žalba na presudu će vjerovatno dovesti do zamrzavanja aktiviranja svih kazni koje iz nje proizilaze, posebno ako je doživotni zatvor jedna od njih.

Hoće li ovo utjecati na Trumpovu predsjedničku kandidaturu?

Ironično je da ova presuda Trumpu neće onemogućiti njegovu kandidaturu za predsjedničke izbore, štaviše, moći će se kandidirati na izborima čak i ako bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Trump je odmah nakon donošenja presude požurio da osudi “lažno” suđenje, smatrajući presudu protiv njega “sramotnom” jer je on “nevin čovjek” i izazovno ustvrdio da će “prava presuda” biti ona biračka na dan predsjedničkih izbora, 5. novembra ove godine.

Malo je vjerovatno da će suđenje Trumpu po žalbi u ovom slučaju početi prije predsjedničkih izbora.

Hoće li presuda spriječiti Trumpa da uđe u Bijelu kuću?

Ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima, presuda mu neće onemogućiti preuzimanje dužnosti u januaru 2025. godine.

S druge strane, ako se Trump vrati u Bijelu kuću, neće se moći pomilovati niti izdati nalog za zaustavljanje krivičnog gonjenja u ovom slučaju, jer je pravosuđe nadležno za ovaj slučaj na nivou države New York, a ne na federalnom nivou.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u postu na platformi X da postoji samo jedan način da se njegov rival Trump zadrži izvan Bijele kuće, a to je glasačka kutija.

Izvor: Agencije